Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Programiranje s ChatGPT-om: Kako nam može pomoći? 3 primjera

Jesi li početnik u programiranju i trebaš malu pomoć ili inspiraciju pri pisanju koda? Možda ti treba pomoć u razumijevanju koda koji si preuzeo od nekog drugog? Danas ti predstavljamo Programiranje uz pomoć ChatGPT-a jer vjerujemo da poznavanjem ovog alata brže i učinkovitije možeš postati programer.

Ne samo da ChatGPT pomaže programerima u generiranju koda i otklanjanju pogrešaka, već može objasniti i postojeći kod. ChatGPT, kojeg je razvila tvrtka OpenAI, spada u kategoriju generativne umjetne inteligencije koja generira novi sadržaj na temelju podataka koje je već „naučio“. To znači da ChatGPT ne samo da može pisati eseje, viceve i pjesme – on također može biti vrlo dobar “suradnik” u programiranju! Pogledajmo kako se to može iskoristiti da postanemo bolji i učinkovitiji programeri!

Može li ChatGPT pisati kod?

ChatGPT je veliki jezični model koji obrađuje tekst, što naravno uključuje kod. Sposobnost pisanja isječaka koda u popularnim programskim jezicima kao što su JavaScript, Python, C#, PHP i Java. Također može generirati ogledni CSV unos za rješavanje izazova znanosti o podacima i generiranje bash skripti. Dakle, programiranje s ChatGPT-om je moguće i vrlo zanimljivo! Da vidimo kako to izgleda.

Programiranje s ChatGPT-om: Da ili Ne?

Pitanje trebaš li koristiti ChatGPT kao pomoć pri pisanju koda podložno je različitim mišljenjima. Neki vjeruju da je korištenje AI alata za pisanje koda lijeno i odvlači pažnju od razmišljanja, dok drugi vjeruju da korištenje ChatGPT-a može ubrzati proces kodiranja i omogućiti da fokus bude na važnije stvari kao što su arhitektura, bolja praksa i druga rješenja.

Naše mišljenje? Naravno! Zašto ne iskoristiti ono što alat nudi i provesti dragocjene sate tijekom radnog dana radeći stvari koje on ne može?

Je li ChatGPT pouzdan za programiranje?

ChatGPT ima ograničenja na koja samostalno upozorava. Unatoč svojim impresivnim mogućnostima, nije 100% pouzdan za pisanje savršenog koda. Ima problema s određenim zahtjevima i ponekad ne otkriva sve varijable. Dakle, nema potrebe za brigom – na kraju, ChatGPT se može savršeno koristiti za pisanje jednostavnog koda ili njegovo pregledavanje, ali programeri i dalje imaju ključnu ulogu u sastavljanju dijelova koda i primjeni najboljih praksi koje su naučili iz iskustva.

Kako ChatGPT pomaže poboljšati vještine programiranja?

  1. Pomoć pri učenju novog programskog jezika ili značajke

Učenje novog programskog jezika ili značajke oduzima puno vremena – tražiš tutorijale, gledaš tečajeve, pokušavaš napisati kod i sam ga pokrećeš kako bi došao do krajnjeg rezultata. Naravno, ovo također uključuje puno grešaka prilikom pokretanja koda. ChatGPT može značajno smanjiti vrijeme koje je provedeno u učenju novog programskog jezika. On može učinkovito kombinirati informacije iz više izvora učenja i predstaviti ih u jednom sučelju. On može objasniti što kod radi i ponekad ponuditi alternativnenačine izvedbe. Uglavnom, ChatGPT najbolje služi kao real-time mentor dok paralelno pišeš i čitaš kod!

2. Razumije vaš jezik

Velika prednost učenja putem ChatGPT-a je činjenica da koristi obradu prirodnog jezika i razumije “nezgodna” pitanja. To znači da možeš postavljati pitanja na svom jeziku kao da postavljaš pitanja mentoru ili prijatelju. Ne moraš znati točne tehničke pojmove ili sintaksu da bi postavili pitanje koje će on razumjeti.

3. Možeš ga pitati da kaže nešto drugačije

Možeš prilagoditi ChatGPT i odvojiti vrijeme za pravi razgovor s njim! Ako ne razumiješ u potpunosti koncept, možeš ga zamoliti da to kaže na jednostavniji način, da doda primjere ili uvijek možeš preformulirati pitanje. Na taj način on može učinkovito prilagoditi odgovore kako bi bili razumljiviji.

Kako možemo koristiti ChatGPT kao programeri?

Recimo da vam pisanje koda ne predstavlja problem. Postoji bezbroj drugih stvari u kojima možemo koristiti Chat! Pomaže u refaktoriranju, piše testove, popravlja greške, pomaže u dizajnu ili objašnjava kod.

Recimo da si naišao na neki kod na StackOverflowu, ali ne znaš što on radi. Samo ga pitaj što ovaj kod radi!

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_chatgpt programiranje1
Smartninja_sola_programiranja_tecaji_chatgpt programiranje2

Također ako želiš pomoć pri refaktoriranju koda.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_chatgpt programiranje3 1
Smartninja_sola_programiranja_tecaji_chatgpt programiranje4

Uvijek ga možeš koristiti za otklanjanje pogrešaka u postojećem kodu.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_chatgpt programiranje5
Smartninja_sola_programiranja_tecaji_chatgpt programiranje6

Kao što vidiš, postoji mnogo načina na koje možeš koristiti ChatGPT za ubrzavanje svojih dnevnih zadataka. Uvijek bi bilo dobro provjeriti rezultat koji dobijete, ali to je prilično dobra polazna točka, zar ne?

Programiranje s ChatGPT-om je fenomen koji će se zasigurno nastaviti poboljšavati. Jedva čekamo da nadogradi svoje znanje i olakša nam neki drugi proces programiranja!

Gdje mogu naučiti prednosti ChatGPT-a?

Izvrsno pitanje! Na popisu Smartninja tečajeva nalazi se Programiranje s ChatGPT-om koje će voditi vrhunski Smartninja instruktor. Kaže da mu je to uvelike olakšalo proces programiranja i web developmenta, tako da se može fokusirati na složenije stvari.

Pročitaj više o tečaju Programiranje s ChatGPT-om i pridruži nam se. U dva tjedna naučit ćemo te kako pisati dokumentaciju, dizajnirati i uređivati ​​kod kako bismo ti olakšali proces programiranja. Tečaj je primjeren programerima početnicima jer im ChatGPT može značajno olakšati daljnje učenje programiranja.

Dobrodošli!

Izvor: Pluralsight

Nastavite sa čitanjem