Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
BESPLATNI TEČAJ: HTML I CSS
Prijavi se

Prije nego se odlučite za tečaj programiranja, pročitajte ovo

Ako niste završili fakultet (ili srednju školu) programiranja ili računalne tehnologije, velike su šanse da ne znate bi li tečaj programiranja bio pravi izbor za vas. Pojavljuju se pitanja poput: Gdje mogu koristiti tečaj u svom svakodnevnom životu? Je li programiranje za mene? Hoće li mi programiranje pomoći da napravim pomak u karijeri? Kako uopće početi učiti programiranje?

Činjenica je da se put koji odaberete i razlozi za taj put razlikuju od osobe do osobe (znamo to iz razgovora polaznika i vjerujte nam, dolaze sa svih mogućih poslova).

Je li programiranje strašno? Da i ne.

Ako su vam ovi predmeti, poput matematike ili fizike, zadavali probleme i nikada se u tom području niste osjećali OK, predlažemo oprez. Postoje tečajevi koji mogu biti previše napredni za vašu razinu računalnih (i matematičkih) vještina, a počinju negdje u sredini, gole kosti. To može djelovati demotivirajuće, a možete i nenamjerno prebrzo odustati od programiranja zbog pogrešnog odabira tečaja.

To bi bila šteta, zar ne?

Ako želite odabrati pravi tečaj programiranja, postavite si sljedeća pitanja:
– DA LI JE NAMIJENJEN OSOBAMA S ISTIM RAZINOM ZNANJA PROGRAMIRANJA KAO MOJE?
– PODUČAVA LI TEČAJ TEHNOLOGIJU KOJU BI ZAPRAVO MOGAO KORISTITI U SVOJOJ KARIJERI?
– SADRŽI LI OPIS TEČAJA SKUP VJEŠTINA KOJI ĆE UBOLJŠATI MOJ ŽIVOTOPIS?
– MOŽE LI MI TEČAJ DANITI KONKURENTNU PREDNOST NAD DRUGIM POJEDINCIMA KOJI SU NA ISTOM PUTU U KARIJERI?

Što ćete naučiti na tečaju programiranja?

[MEDICINSKI RAD I PROGRAMIRANJE] Recimo da dolazite iz medicinske struke. Kada uđete u područje medicinske sestre, koristit ćete softver temeljen na proračunskim tablicama za prikupljanje podataka o pacijentima. Razumijevanje kako automatizirati ove proračunske tablice značajno skraćuje vaš radni proces, a također imate jedinstvenu prednost nad ostalim zaposlenicima.

[RAD U ISTRAŽIVANJU I PROGRAMIRANJU] Recimo da ste biotehnolog. Na svom radnom mjestu često radite s velikim skupovima podataka koje možete automatizirati jednostavnom aplikacijom ili znanjem SQL-a.

Pa idemo na početak. Ne znate koji vas točno izazovi očekuju u industriji u koju ćete se upustiti.

Kako onda znati koji tečaj programiranja odabrati?

Postoje tri načina:

 • Pronađite mentora koji već radi u ovoj branši i pitajte ga koje bi znanje programiranja bilo korisno imati.
 • Saznajte iz opisa tečaja (ili dodatnih informacija od organizatora tečaja) gdje vam vještine mogu pomoći na vašem putu karijere.
 • Odaberite tečaj programiranja koji odgovara vašoj trenutnoj razini tečaja (početni / napredni).
 • Provjerite vještine koje ćete naučiti na tečaju programiranja

Na temelju pitanja koja svakodnevno primamo u inbox, najveća briga budućih studenata je da će zaglaviti s hrpom računalnih štrebera koji slušaju instruktora koji koristi svemirske termine.

Početne lekcije programiranja nisu strašne – instruktor počinje od nule i uči vas svemu što trebate znati da biste uspjeli u nastavi. Razmislite… Imamo više od 2000 polaznika u 12 zemalja koji su prošli tečajeve, čije smo temelje postavili zajedno s iskusnim instruktorima. Uz početni tečaj naučit ćete sav potreban žargon koji će vam trebati za daljnju nastavu.

Pogledajmo vrijedne vještine koje ćete ponijeti s tečajem programiranja.

 • Rješavanje problema
  Dizajn programiranja uključuje crtanje dijagrama kako teče logika programa. Ovaj vas proces uči razmišljati u smislu donošenja odluka pomoću logike. Ovaj proces provjerava je li nešto istina i zatim donosi odluku na temelju tih istina. Na taj način možete doći do konačnog rješenja u logici odlučivanja. Ovaj proces rješavanja problema funkcionira u mnogim područjima izvan programiranja. Analiza simptoma dovodi do postavljanja dijagnoze.
 • Odlučivanje
  Programiranje uključuje definiranje svih varijabli koje bi mogle utjecati na proces. Ove varijable možete koristiti za izračune ili usporedbe. Razumijevanje i definiranje svih varijabli ključna je aktivnost u procesu donošenja odluka. Primjer u financijskoj industriji: Identificiranje varijabli koje utječu na promjenu cijene dionice poduzeća može poslužiti kao izvrstan investicijski savjet.
 • Rad s drugima
  Strukturiranje koda na modularan način znači da možete uključiti kod u bilo koji drugi modul koda i on će i dalje raditi. U programiranju je puno projektnog rada, gdje svaka osoba u grupi piše svoj modul koda koji na kraju čini cjelinu. Ova vještina je važna pri ulasku u bilo koje radno mjesto – optimizirati i pripremiti proces koji neće biti logičan samo za vas, već i za vaše kolege.
 • Kreativnost
  Tijek i logika svakog programa uključuje puno kreativnosti. Možete dizajnirati grafička korisnička sučelja koja su intuitivna i estetski prikladna za korisnike (UX, UI). Naučiš se nositi i s neočekivanim reakcijama korisnika (vjeruj mi, ima ih puno). Ovaj misaoni proces gradi empatiju i razmišljanje izvan okvira, dok se stavljate u kožu korisnika i gledate svijet njihovim očima, a ne samo svojima.

Koji tečaj programiranja je pravi za mene?

Već smo spomenuli da je odličan prvi korak u donošenju ove odluke razgovarati s nekim tko je na sličnom putu karijere i ima stručnost u programiranju. Razmislite o mentoru ili pojedincu kojem biste željeli biti sličniji po znanju i učinku. Možda će vas moći posavjetovati koje je znanje za njega bilo ključno i “worth the money“. Saznajte koje se vrste računalnih vještina, softvera ili hardvera obično koriste u vašoj industriji.

Smartninja tečajeve programiranja, na primjer, odabiru mnogi freelanceri i korporativni zaposlenici kako bi naučili osnove programiranja (kao što je Programiranje za početnike ili opsežniji tečaj programiranja Web Development 1) kako bi naučili:

 • Izraditi web stranicu za vlastite potrebe
 • Da biste mogli raditi s programerima, razumjeti njihov proces i procijeniti ga u skladu s tim.
 • Naučiti logiku programiranja, u onoj mjeri u kojoj se to traži i želi u tvrtki, te moći što nesmetanije surađivati ​​kao poslovni analitičari ili poveznica između programera i product tima.

Mnogi pojedinci i zaposlenici također se odlučuju za tečaj SQL i baza podataka jer im to omogućuje rad s podacima i pravilno čitanje podataka (financijski planovi, upoznavanje korisnika, sistematizacija velikih količina podataka i sl.).

Uz gore navedeno, pokušajte saznati kakvu stručnost poslodavci trebaju, ali imaju problema s zapošljavanjem kvalificiranih ljudi.

Na temelju razgovora s tvrtkama, najveće kritične točke su:

 • Netko tko bi pružio soft skills u tvrtki i pretvorio znanje programera u razumljive prezentacije rada programa.
 • Netko tko bi upravljao korisničkim podacima u smjeru boljeg procesa kupnje i ponovne kupnje.
 • Netko tko bi kao poslovni analitičar optimizirao procese unutar tvrtke na temelju logičnog zaključivanja.

Ne odustaj! Naučiti programirati se isplati.

Učenje programiranja može zvučati izazovno, ali je slično učenju bilo kojeg drugog jezika. Prvo naučiš reći “zdravo” i “doviđenja“, a onda nastaviš u smjeru koji ti treba. Osnova su temelji na kojima možete nastaviti svoju karijeru u bilo kojem smjeru koji vam ima smisla.

Možda čak i otkrijete da volite logiku i proces programiranja, te krajnji rezultat: web stranicu ili obrađene podatke koji vam nude konkretna rješenja.

Smartninja savjet: u potpunosti se posvetite tečaju programiranja, postavljajte pitanja, radite domaću zadaću i razmišljajte izvan okvira. Smartninja instruktori su uz vas tijekom cijelog tečaja na Slack kanalu gdje ih možete pitati za nedoumice (ako naravno niste uspjeli tijekom tečaja).

Nakon što ste identificirali vještine programiranja koje su tražene u vašoj industriji, bit ćete iznimno vrijedan doprinos ako usavršite svoje vještine programiranja. Čak i ako nikada nećete izravno koristiti programiranje, jamčimo da će novi “programerski” pristup rješavanju problema i kritičkom razmišljanju biti nešto što će vam otvoriti prozor mnogim mogućnostima.

Ako to nije nešto u što se isplati ulagati…

Nastavite sa čitanjem