Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Iskustvo polaznice: Kako izgleda pohađanje SmartNinja škole programiranja

S diplomama novinarstva te turizma i organizacije događaja i dugogodišnjim radom u industriji turizma i putovanja može se reći da Marta ima zaista bogato iskustvo.

No, nešto čime se nikada nije bavila jest programiranje. Kako i sama kaže: “kad bi netko pričao o kodiranju razumjela sam ih kao Joey iz ‘Prijatelja’ francuski”. Za one koji ne gledaju seriju “Prijatelji” – Joey ne priča francuski.

No, Martin porodiljni dopust bliži se kraju, ima malo više vremena za sebe i kada je vidjela oglas za SmartNinju školu programiranja, odlučila je da je napokon kucnuo čas da i ona postane “‘čarobnica’ koja će od niza brojki i slova čudesno stvarati raznorazne web stranice”.

Svoje iskustvo pohađanja Web Development 1 tečaja odlučila je podijeliti u nizu blog postova kako bi naši budući polaznici dobili izravni uvid u to kako izgleda sudjelovanje u našim online tečajevima.

Prvi blog post je pred vama, a govori o prvim danima upisa i pohađanja tečaja te savjetima i raznim mogućnostima sudjelovanja u online obliku.

Porodiljni kao vrijeme za učenje programiranja

Kad bi netko pričao o kodiranju ili izradi web stranice razumjela sam ih kao Joey iz “Prijatelja” francuski. Sa završenim smjerovima Novinarstva, Turizma i Evenata, iako radeći u tvrtki čija se sestrinska tvrtka bavi izradom web stranica i aplikacija, nikad nisam ulazila u dio posla oko frontenda ili backenda

Ali, gledajući sva ta, po meni nejasno ispisana slova i znakove po ekranu od kojih bi čarobno nastajala stranica, uvijek je privlačilo moju pažnju. I tako sam developere smatrala “čarobnjacima” koji bi od niza brojki i slova čudesno stvarali raznorazne web stranice.

S obzirom na to da sam po prirodi jako znatiželjna osoba, sve to počelo je privlačiti moju pažnju, ali nikad nisam imala vremena pozabaviti se time. Sve dok nisam otišla na porodiljni i vidjela oglas za SmartNinju. Razmišljala sam; beba ima već 9 mjeseci, neki ritam je uspostavljen, brzo se bliži i kraj porodiljnog, a meni počinje faliti onaj zaposleni dio mene.

I tako dok razmišljam, važem, je li mi potrebno ili ne, posao već imam,… sjetim se mame i rečenice koju stalno ponavlja: “Uvik trebaš ulagati u sebe”. To je bio taj kliker koji je prevagnuo da odlučim upisati tečaj.

Tečaj kad meni – i bebi – paše!

Prvo što sam provjerila vezano za tečaj bilo je može li se tečaj, tj. svaka lekcija naknadno slušati ili trebam biti prisutna online svaki put kada se lekcija održava. Termin online predavanja uživo nije mi najbolje odgovarao upravo zbog bebe koja tada ide na spavanje. Bilo tko od roditelja razumjet će što to znači.

Na moj upit mogu li naknadno slušati lekcije i snimaju li se – odgovor je bio potvrdan. Još jedan razlog više za prijavu! Mogućnost komunikacije putem Slacka u bilo koje doba dana i noći – opet plus. Treći plus nisam ni tražila – upisala sam tečaj.

Neposredno prije tečaja javila sam se Zrinki, voditeljici programa, da ću vjerojatno morati slušati većinu lekcija naknadno i kasniti s domaćom zadaćom. Njena reakcija me oduševila: “Nema nikakvog problema, tu sam na Slacku ako ti bilo što zatreba. Uostalom, zato i radimo ovakav
program da možeš sudjelovati kako god ti odgovara
”.

Primjećujem da većina sudionika, poput mene, nema neko predznanje iz web developmenta i to me veseli, jer znači da ćemo se većinom uspjeti pratiti. Da nije sve (barem za sada) toliko komplicirano za mene da naučim, shvatila sam nakon prve dvije lekcije. Trenutno smo završili treću mogu reći da se kockice same slažu. Za sada nisam ni sekunde požalila.

Dobra energija pomaže u učenju

Zrinka koja vodi cijeli program zrači tolikom energijom da bi i one koji nisu zainteresirani za kodiranje uspjela zainteresirati. Znate ono kada osoba ima sjaj u očima kada priča o nečemu što voli? To je Zrinka tijekom lekcija.

Više mi ta “čudna razbacana slova i brojke” ne izgledaju toliko zamršeno niti smatram da se stranica “čarobno” stvara nekom magijom. Već nakon prve lekcije počinjem razumjeti “logiku” izrade weba i kodiranja. Za to zahvaljujem Zrinki na zabavno i vrlo jednostavno napravljenim i
objašnjenim lekcijama.

Iako sam od tri lekcije samo jednu poslušala uživo, nemam osjećaj da nešto gubim ili da sam nešto propustila. Za neke nejasnoće javila sam se Zrinki na Slack koja mi je vrlo jasno i konkretno odgovorila i dala primjere, a za neke sam se malo poslužila Googleom (što smatram korisnim jer tako više učim istraživati, a i saznam neke dodatne stvari).

Za sada sam i više nego zadovoljna. Ali, ipak su to samo 3 lekcije. Ono što već mogu savjetovati svima koji će upisivati tečaj je da redovno prate lekcije čak i ako im ne mogu uživo prisustvovati i da, iako na početku u materijalima stoji da domaći nije obavezan za one koji se ne misle ovim baviti, da ga redovito rade.


Ako i vi, kao i Marta, razmišljate o nadogradnji svojih vještina ili promjeni karijere, sada je pravo vrijeme za to! Prijavite se na tečajeve Web Development 1 i Frontend programiranje: Uvod u HTML i CSS te iskoristiti early bird cijene!

Svakako požurite jer broj polaznika je ograničen!

Nastavite sa čitanjem