Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Borut: Ne treba sve što radite biti točno i bez greške, ali trebate aktivno učiti dok stvarate vlastite projekte.

Danas razgovaramo s Borutom, našim bivšim učenikom kojemu su SmartNinja tečajevi pomogli da napravi zaokret u karijeru. A nije odmoglo ni to što je bio među najboljim polaznicima.

Tko sti ti i čime se baviš?

Bok, moje ime je Borut. Imam 30 godina i trenutno završavam magisterij društvene informatike te radim kao programer. Posljednjih godina sve više i više pješačim te se pokušavam baviti što većim brojem sportova jer mi pomažu u opuštanju nakon stresnih dana.
Povremeno gledam filmove ili serije, iako više nemam dovoljno vremena. Volim glazbu, sviram gitaru, često posjećujem koncerte, a ponekad i festivale.

Kako izgleda tvoj prosječan radni dan?

Moj uobičajeni dan nije ništa posebno. Obično radim od 9 do 17 sati. Tijekom poslijepodneva, pak, radim različite stvari ovisno o danu. Ponekad vježbam (ali posljednjih mjeseci nisam bio marljiv), radim na svojim projektima, učim nove stvari, sviram gitaru, pogledam dobar film sa svojom curom ili odem na pivo s prijateljima i kolegama. No, primijetio sam da imam sve manje i manje vremena, pa sam u zadnje vrijeme razmišljao o usavršavanju rasporeda.

Što si htio biti kao dijete?

Znam da sam kao dijete rekao svojoj baki da ću postati znanstvenik. Ovo se nije dogodilo (još), ali nikad se ne zna. 🙂

Na koje si životno postignuće najponosniji?

Pretpostavljam na činjenicu da sam uspješno diplomirao i odabrao svoj karijerni put unatoč nekim osobnim problemima.

Koji su tvoji životni principi?

Ponašaj se prema drugima onako kako i sam želiš da se drugi ponašaju prema tebi. Čini mi se da živimo u vremenu gdje individualizam i ambicije brzo mogu eskalirati u nešto negativnije. Sve je manje empatije i suosjećanja za druga ljudska bića i sve više i više zlobe.

Koja je tvoja loša navika?

Moja najveća loša navika je odlaganje i odgađanje stvari.

Pohađao su dva SmartNinja tečaja gdje si bio među najboljim studentima. Možeš li ukratko opisati vaše iskustvo?

Već sam bio na progamerskim tečajevima, ali nisam razmišljao o profesionalnom bavljenju time dok nisam počeo pohađati SmartNinja tečaj. Zabrinjavalo me imam li uopće potencijala za ovu granu posla, a još više jesam li prestar za takvu odluku.
Programiranje u osnovi znači rješavanje problema, a za to možete koristiti različite alate i programerske jezike. Do rješenja se može stići na nekoliko različitih načina, ali pitanje je kako nešto riješiti na najbolji mogući način koji je ujedno i najpogodniji i najučinkovitiji. To zahtjeva puno učenja i stjecanja iskustva, ali ne smijete stagnirati jer se tehnologija brzo mijenja.
Zbog toga je nužno posvetiti se ovome više od nekoliko sati u uredu ili na tečaju. Ja sam pokušao obavljati što je više moguće zadataka te sam učiti o problemima na tečaju i kod kuće. SmartNinja tečaj mi je dao potvrdu, ubrzao je moj proces učenja te mi pomogao u širenju svog kruga poznanika.

Dobio si posao nakon tečaja web developmenta?

To je točno. Nakon drugog tečaja sam dobio posao junior developera. Ovdje je učenje tek počelo. Nijedan dan nije isti, svakoga dana naučite nešto novo, svakoga dana se suočavate s novim izazovima. Okolina u kojoj možete učiti i poboljšavati se je od izuzetne važnosti. Nedavno sam imao malo lošiji period, ali sam ubrzo dobio podsjetnik da ne mogu „spavati“. 🙂

Možeš li reći da su ti dva tečaja koja si pohađao dali dovoljno znanja da započneš karijeru programera?

Mogu reći da mi je tečaj dao osnovno znanje te potvrdu za nastavak puta. Dakako, to ne znači da možete pohađati tečaj te da ćete za mjesec dana znati sve i da biste mogli dobiti posao kao senior developer. Potrebno je imati želju za znanjem i poboljšanjem.
Kada pohađate tečaj, nađete se u okolini gdje možete naučiti dobre osnove te ubrzati svoj napredak pod vodstvom iskusnih instruktora. Veliki plus je i umrežavanje. Ako pokažete potencijal, otvaraju se brojne prilike.

Jesi li naučio novi jezik? Koji? Bi li rekao da je znanje s tečaja koristan alat za učenje novih jezika?

Započeo sam programirati u Pythonu na fakultetu kada sam završavao svoj preddiplomski studij. Ovo je također jedan od razloga zašto me SmartNinja tečaj privukao u to vrijeme, budući da je bio namijenjen web developmentu u Pythonu. Trenutno radim kao PHP developer, što sa sobom povlači i JavaScript, SQL i druge nužne stvari. Osnove ovih jezika mogu se naučiti na SmartNinja tečajevima, a svatko tada odlučuje koji od njih želi naučiti i raditi.

Koji su tvoji programerski, ali i karijerni ciljevi?

Želim postati što bolji full-stack developer. Put je zanimljiv, ali zahtijeva posvećenost i volju. Prije svega, ne smijete sebi dopustiti odustajanje.

Imaš li neke savjete za one koji odlučuju o započinjanju progamerskog „putovanja“?

Danas svakako ima puno dostupnih izvora koji pomažu u dobivanju znanja. Prije svega, važno je da osoba može identificirati takve izvore i izdvojiti dobro od lošega („guglaj to“). Važno je da uložite svoje vrijeme i volju i pokušate samostalno napraviti što je više moguće.
Ne treba sve što radite biti točno i bez greške, ali trebate aktivno učiti dok stvarate vlastite projekte. To je nešto s čime se i sam borim. Fakultet i teoretsko znanje nikad nisu nepotrebni, ali nisu niti nužni za započinjanje karijere programera, ukoliko ste tome predani. Uvijek je isplativo ulagati vrijeme i novac u knjige, videe, tečajeve i druge medije za učenje.

Zanima te tečaj programiranja? Upiši Web Development 1!

Nastavite sa čitanjem