Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Zašto je važno naučiti osnove programiranja?

Ne tako davno, programiranje je bilo tek neobičan hobi onih geekova koji su igrali Call of Duty ili Minecraft u podrumima ili garažama svojih roditelja. Ali, posljednjih godina, programiranje je prošlo dalek put od hobija do vrlo poželjne vještine.

Trebam li naučiti programirati?
Ako čitate ovaj tekst, sigurni smo kako vam se ovo pitanje često vrzma po glavi. No, prije nego odgovorite na njega, morate znati odgovore na set drugih potpitanja poput: “Koliko vremena je potrebno da se nauče osnove programiranja?”, “Je li programiranje za mene?”, “Je li prekasno za mene da krenem učiti programirati?” itd.

Bez obzira na to bavite li se marketingom, ili ste roditelj na porodiljnom dopustu, imate vlastitu tvrtku ili ste samo čudni pa vas inspiriraju neobični programski jezici, točke i dvotočke, zarezi i jednadžbe… Do kraja ovog članka dokazat ćemo vam kako je programiranje važna vještina koju vrijedi znati i koju je isplativo pridodati svojoj kolekciji životnih vještina.

Pa krenimo redom.

1. U programiranju se može dobro zarađivati

Jedna od najjačih i najočitijih prednosti znanja programiranja je dobra mogućnost zarade. Iako to svakako ne bi trebao biti primaran razlog da se odlučite za taj karijerni put, dobro je znati da trud, vrijeme i energiju nećete utrošiti na besperspektivnu vještinu.

Također, ako imate vlastitu tvrtku i smatrate da vam treba usluga programiranja (a kojem ozbiljnom poslu danas ne treba?!), imajte na umu da štedite novac ako se sami upustite u programiranje.

Što se poslodavaca tiče, oni su pokazali da su spremni platiti kvalitetne radnike koji znaju programirati i vjerujte nam, naši SmartNinja polaznici su to shvatili na vrijeme. S ponosom ističemo našu Teu koja je u svega nekoliko mjeseci dobila posao u Nanobitu, uz pomoć našeg našeg tečaja Web development 1.

2. Velika je potražnja za ljudima koji znaju programirati

Čemu dobra plaća, ako za nekom vještinom jednostavno nema potrebe? U ovom slučaju to nije tako.

Poslova vezanih uz programiranje ima mnoštvo i to možemo vidjeti na svakoj platformi za zapošljavanje. Isto tako, važno je znati kako se na tržište rada uvodi sve više hibridnih poslova koji objedinjuju vještine programiranja u druge pozicije, pa je tako prilika za posao još više.

Te pozicije, primjerice, mogu biti: voditelj projekta u IT tvrtki, DevOps inženjer, poslovni analitičar s poznavanjem SQL naredbi, e-commerce programer, itd.

Je li programiranje nešto čime biste se željeli baviti u životu, i ako da – kojim dijelom programiranja? To možete saznati jednim klikom.

3. Sposobnost programiranja pruža novu perspektivu rješavanja problema

Učenje programiranja latentno utječe na vaš način razmišljanja.

Mnogi programeri tvrde kako su prije emotivnije pristupali rješavanju problema, a programersko iskustvo naučilo ih je kako da problemima pristupe logično.

To predstavlja potpuno novu perspektivu, bilo da se radi o brojanju novca na blagajni, o učenju organiziranog rješavanja zadataka ili o popravku automobila. Logičan pristup također se temelji na činjenici da probleme možete rastaviti na male, odvojene dijelove i saznati kako svaki od njih utječe na onaj drugi. To vam može pomoći da odlučite na koji se problem ima smisla usredotočiti.

Rubik's cube
*izvor: Unsplash

4. Znanje programiranja nudi vam karijernu fleksibilnost

Učenje programiranja sigurno će vam pomoći u otvaranju novih karijernih prilika i u konačnici vas učiniti konkurentnijim kandidatom u ovom gospodarstvu koje se rapidno mijenja iz godine u godinu.

Čak i ako vaš posao ne zahtijeva duboko razumijevanje programiranja ili programskih jezika, ono vam i dalje pomaže jer ćete vrlo vjerojatno trebati komunicirati s nekim tko se bavi isključivo programiranjem. Programiranje tada pruža zajedničku referentnu točku i bolje razumijevanje onih koji rade na složenijim programerskim pozicijama.

Ljeto je i vrlo lako da ste na plaži, stoga smo naveli samo nekoliko najvažnijih kategorija u kojima možete nešto dobiti učenjem programiranja.

Što još čekate? U svojih sedam godina postojanja, SmartNinja škola programiranja podučila je programiranju više od 4 000 polaznika u dvanaest zemalja. Tečajevi se održavaju na hrvatskom jeziku i uz iskusne, provjerene instruktore.

Ne propustite izvrsnu priliku i upišite Ljetnu školu frontend programiranja: uvod u HTML i CSS jer upravo je znanje frontenda jedno od najtraženijih porgramerskih vještina općenito, a cijene se na ovaj način tope samo jednom.

Nastavite sa čitanjem