Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
BESPLATNI TEČAJ: HTML I CSS
Prijavi se

Učenje programiranja: kod kuće ili na fakultetu?

Posljednjih su se godina programiranje i web development pozicionirali kao jedne od najpoželjnijih vještina na tržištu rada. Uzevši u obzir povećanje potražnje za programerima, postavlja se pitanje je li bolje samostalno istraživati ​​programiranje kod kuće ili upisati studij programiranja na obližnjem fakultetu.

Istražit ćemo prednosti i nedostatke oba pristupa kako bismo ti pomogli da doneseš odluku – koja god ona bila… Učiti programiranje uvijek je dobra odluka. Tko zna, možda uskoro postaneš programer/programerka!

Učenje programiranja kod kuće

Prednosti

1.Sloboda: Učenje programiranja kod kuće omogućuje ti da tempo učenja prilagodiš svojim potrebama – 7 dana odjednom ili 7 dana uopće ne… Kao što smo rekli, potpuno u svom ritmu!

2. Fleksibilnost: U današnjem svijetu stvaranja sadržaja, možeš birati između mnogih tečajeva, interaktivnih uputa, videa, blogova, pa čak i podcasta koji su dostupni na internetu. To ti omogućuje da se usredotočiš na područje vlastitog interesa i napreduješ prema vlastitom rasporedu.

3. Sposobnost samostalnog rješavanja problema: Učenje programiranja kod kuće zahtijeva da naučiš samostalno rješavati probleme – ovdje (barem na početku) nema tutora ili profesora koji će ti pomoći. Naravno, postoje online zajednice, forumi i platforme za učenje koje ti pomažu da stekneš uvid u probleme s kojima se susreću drugi programeri—na taj način učiš iz njihovih iskustava. Uz ovakav način rješavanja problema razvijaš sposobnost pronalaženja rješenja i samostalnog razmišljanja.

4. Isplativost: Učenje programiranja kod kuće često je najjeftinija opcija u usporedbi s odlaskom na fakultet – kao što smo već spomenuli, postoji mnoštvo programera i virtualnih zajednica koje stvaraju programski sadržaj na internetu. Online platforme i tečajevi često su cjenovno pristupačni ili čak besplatni, što ti omogućuje stjecanje dragocjenog znanja po pristupačnoj cijeni.

Nedostaci:

1.Bez nastavnog plana i programa: Učenje programiranja kod kuće može značiti da se moraš organizirati i samostalno sastaviti nastavni plan i program (i da, toplo preporučujemo da naučiš osnove – gdje početi, kako početi, s kojim programskim jezikom započeti, koji su najčešći alati i kako stvari funkcioniraju). Bez strukturiranog programa i smjernica, možeš se naći u situaciji da nemaš potpunu kontrolu nad time što treba učiti i kojim redoslijedom.

U ovoj fazi toplo preporučujemo osnovni tečaj programiranja ili plaćanje kave prijatelju programeru. Prijatelj programer ili škola programiranja mogu ti pružiti bitne informacije o tome kako web funkcionira, kako kod funkcionira, koji kodovi postoje, koja je logika određenog programskog jezika, koji programski jezik trebaš za ono što želiš raditi i naravno… Je li programiranje uopće prava stvar za tebe?

2. Ograničen pristup mentorstvu: Iako su online platforme veoma bogate znanjem, možda nećeš imati pristup iskusnom mentoru ili profesoru koji bi ti pružio profesionalno vodstvo i kvalitetan feedback. Nedostatak osobnog mentorstva može otežati savladavanje prepreka i napredak u tvom učenju. Laički rečeno – možeš brzo zatvoriti računalo i još brže odustati od programiranja. Vjeruj mi, mentor programer je najbolji lijek za programsku grešku. 😉

3. Gubitak motivacije: Nedostatak motivacije također je jedan od nedostataka učenja programiranja kod kuće, samostalno. Kada učiš programirati kod kuće, odgovornost za napredak i opstanak motivacije u potpunosti je na tebi. Bez strukturiranog okruženja i vanjskog pritiska koji donosi studij, možda će ti biti teže ostati dosljedan i motiviran za učenje.

Učenje programiranja na sveučilištu (fakultet)

Prednosti:

1.Strukturirani kurikulum: Učenje programiranja na sveučilištu nudi ti strukturirani kurikulum koji su pripremili stručnjaci tog područja. Programiranje NIKADA nije samo programiranje… Programi često uključuju znanje matematike, algoritama i drugih važnih pojmova. Ovo će ti definitivno dati sveobuhvatno razumijevanje osnova programiranja. Naravno, studij programiranja temelji se na učenju i razumijevanju osnova da bi nakon završetka bio slobodan odabrati i usmjeriti se gdje god želiš.

2. Interakcija s profesorima i kolegama: Studiranje na sveučilištu omogućuje ti interakciju s profesorima i kolegama studentima. Zajedno možete rješavati razne izazove, postavljati pitanja, raspravljati o konceptima, sudjelovati u hackathonima i drugim grupnim projektima te na taj način dobiti vrijedne povratne informacije. Interakcija sa stručnjacima i skupinama istomišljenika potiče učenje i omogućuje ti izgradnju mreže profesionalnih kontakata koji će ti zasigurno biti veoma korisni u budućnosti.

3. Certifikat i ugled: Sveučilišna diploma inženjera donosi priznati certifikat koji možeš koristiti pri traženju posla. Srećom, postoji puno modernijih tvrtki kojima ovaj papir nije od važnosti, ali nažalost, neophodan je za traženje akademskog radnog mjesta ili kod većih, uglednijih tvrtki. U nekim slučajevima fakultetsko obrazovanje može ti donijeti i dodatni prestiž u očima poslodavca i dati ti prednost u odnosu na druge koji traže posao.

Nedostaci:

1.Ograničenja i trajanje studija: Sveučilišno studiranje obično zahtijeva vremensku , dugoročnu obvezu. Studijski programi su obično dugi (3 godine ako sve ide po planu 😉) i fokusiraju se na širok raspon predmeta koji nisu uvijek izravno povezani s tvojim interesima ili ciljevima. To može ograničiti tvoju fleksibilnost i prilagodljivost.

2. Financijski troškovi: Studiranje na sveučilištu donosi određene financijske troškove, kao što su materijali za učenje i troškovi života u blizini područja studija. Ovi se troškovi moraju uzeti u obzir.

3. Nedostatak praktičnog znanja: Sveučilišni studij daje vam širok raspon znanja o programiranju, IT-u, logici, matematici i inženjerstvu, ali uglavnom u teoretskom smislu. Praktična nastava zahtijeva dosta samoinicijative, što mnogim studentima zna  biti problem.

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir kada se odlučuješ između učenja programiranja kod kuće ili  na sveučilišnom studiju. Važno je uzeti u obzir osobne preferencije, ciljeve, financijske mogućnosti i pristup resursima. Također je, naravno, razumno razmotriti kombinaciju oba pristupa. Primjerice, kombinacija samostalnog učenja kod kuće i povremenih tečajeva programiranja u drugim obrazovnim ustanovama.

Bez obzira na tvoj izbor, za učenje programiranja ključ je dosljednost, predanost i strast, što ponekad zna biti veoma teško održati. 😉 Samo tako možeš uspješno savladati ponekad trnovit put! Ako tražite školu programiranja, možda smo mi prava adresa. Prijavite se za naše tečajeve programiranja ili nam pišite za više informacija!

Nastavite sa čitanjem