Ljetni popust: 20% popusta na tečajeve!
ODABERI TEČAJ

Što je SQL i gdje se može koristiti?

SQL (Structured Query Language) je jezik dizajniran za rad s bazama podataka. Koristi se za stvaranje, uređivanje i pretraživanje specifičnih podataka, koji su obično organizirani u tablicama. SQL je dizajniran za pronalaženje i uređivanje informacija na način na koji želimo.

SQL je relativno jednostavan jezik za učenje. Gotovo svaka tvrtka treba nekoga sa znanjem SQL-a što dokazuje i činjenica da je u 2015. bilo više od 50 tisuća poslova povezanih s poznavanjem tog jezika.

Kome je potrebno poznavanje SQL-a?

 • Programerima
 • Administratorima baza podataka
 • Analitičarima
 • Planerima
 • Menadžerima

I nizom ostalih zanimanja povezanih s analizom i pripremom poslovnih podataka (npr. zanimanja u marketingu, prodaji, zapošljavanju itd.).

Zašto meni treba poznavanje SQL-a?

INTEGRACIJA I PREZENTACIJA PODATAKA: Pretraga podataka u Excel tablicama može potrajati dugo vremena. Alati poput PivotTable funkcioniraju sve dok radimo samo u jednoj i dvije tablice. SQL nam dobro dođe kada nam je potrebna napredna integracija podataka.

OPTIMIZACIJA RADNIH PROCESA: U sklopu svojih poslova često mjerimo puno stvari te ih naposljetku ručno analiziramo podatke. Poznavanje SQL-a i planiranja baze podataka pomaže nam u pronalaženju optimalnih rješenja koja se mogu koristiti u optimizaciji poslovnih procesa.

IZVJEŠTAJI I ANALIZE: U mnogim slučajevima imamo posla s izvješćima koja oduzimaju mnogo vremena. Žurba prije sastanaka, ispis tablica i podvlačenje važnih podataka. Pomoću SQL-a možemo odrediti koje su informacije potrebne, gdje ih pronaći te gdje i kako ih prikazati.

RAZUMIJEVANJE SQL izjava: Obično u tvrtkama netko iz tehničkog tima priprema SQL izjave za analitičare, koji preuzimaju tu bazu podataka za svoja izvješća. Međutim, većina analitičara ne razumije logiku SQL naredbi, pa ih samo kopiraju i zalijepe. S poznavanjem SQL-a, analitičari mogu sastaviti vlastite SQL izjave za pretraživanje baze podataka i tako mogu biti učinkovitiji i fleksibilniji.

Primjer dobre prakse

Ispunjavanje zahtjeva jednog europskog natječaja zahtijevalo je dosta vremena za administraciju u jednoj od uspješnih slovenskih tvrtki.
U raznim bazama podataka imali su podatke o zaposlenicima, zadacima zaposlenika i vremenu provedenom na pojedinom projektu, zaradi ovisno o utrošenom vremenu itd.
Rezultat je morao biti skup podataka za svakog zaposlenika na svakom listu papira. Sve je to riješeno osnovnim SQL naredbama koje su im uštedjele 80% vremena koje bi potrošili da su problemi riješeni ručno.

Prijavi se na SmartNinjin tečaj

Želite li i sami optimizirati svoje radne procese te kvalitetno analizirati i prezentirati podatke kojima raspolažete? U SmartNinji nudimo osnovni i napredni tečaj SQL-a i baza podataka – prijavite se već danas:

Nastavite sa čitanjem

 • Programerski poslovi: rujan 2023

  Mjesec rujan donosi nove poslove u programiranju. Dostupno je dosta različitih razina i vrsta zapošljavanja, stoga ste pozvani da pročitate i, naravno, prijavite se za radno mjesto. Ali što znate,…
 • Učenje programiranja: kod kuće ili na fakultetu?

  Posljednjih su se godina programiranje i web development pozicionirali kao jedne od najpoželjnijih vještina na tržištu rada. Uzevši u obzir povećanje potražnje za programerima, postavlja se pitanje je li bolje…
 • Što je to full-stack developer?

  Što je to full-stack developer? Kratki odgovor: Kad kažemo full-stack (web) developer ili programer, mislimo na osobu koja radi sve aspekte web razvoja: Full-stack programer je poput one-man-banda, što je…
 • Intervju s instruktorom: U zadnjih godinu i pol, posla ima u izobilju!

  Uzeli smo si malo vremena da porazgovaramo s našim dugogodišnjim suradnikom i instruktorom te da mu postavimo nekoliko zanimljivih pitanja. Provjerite naš intervju s instruktorom! Pitanja koja smo postavljali upravo…