Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Što je SQL i gdje se može koristiti?

SQL (Structured Query Language) je jezik dizajniran za rad s bazama podataka. Koristi se za stvaranje, uređivanje i pretraživanje specifičnih podataka, koji su obično organizirani u tablicama. SQL je dizajniran za pronalaženje i uređivanje informacija na način na koji želimo.

SQL je relativno jednostavan jezik za učenje. Gotovo svaka tvrtka treba nekoga sa znanjem SQL-a što dokazuje i činjenica da je u 2015. bilo više od 50 tisuća poslova povezanih s poznavanjem tog jezika.

Kome je potrebno poznavanje SQL-a?

  • Programerima
  • Administratorima baza podataka
  • Analitičarima
  • Planerima
  • Menadžerima

I nizom ostalih zanimanja povezanih s analizom i pripremom poslovnih podataka (npr. zanimanja u marketingu, prodaji, zapošljavanju itd.).

Zašto meni treba poznavanje SQL-a?

INTEGRACIJA I PREZENTACIJA PODATAKA: Pretraga podataka u Excel tablicama može potrajati dugo vremena. Alati poput PivotTable funkcioniraju sve dok radimo samo u jednoj i dvije tablice. SQL nam dobro dođe kada nam je potrebna napredna integracija podataka.

OPTIMIZACIJA RADNIH PROCESA: U sklopu svojih poslova često mjerimo puno stvari te ih naposljetku ručno analiziramo podatke. Poznavanje SQL-a i planiranja baze podataka pomaže nam u pronalaženju optimalnih rješenja koja se mogu koristiti u optimizaciji poslovnih procesa.

IZVJEŠTAJI I ANALIZE: U mnogim slučajevima imamo posla s izvješćima koja oduzimaju mnogo vremena. Žurba prije sastanaka, ispis tablica i podvlačenje važnih podataka. Pomoću SQL-a možemo odrediti koje su informacije potrebne, gdje ih pronaći te gdje i kako ih prikazati.

RAZUMIJEVANJE SQL izjava: Obično u tvrtkama netko iz tehničkog tima priprema SQL izjave za analitičare, koji preuzimaju tu bazu podataka za svoja izvješća. Međutim, većina analitičara ne razumije logiku SQL naredbi, pa ih samo kopiraju i zalijepe. S poznavanjem SQL-a, analitičari mogu sastaviti vlastite SQL izjave za pretraživanje baze podataka i tako mogu biti učinkovitiji i fleksibilniji.

Primjer dobre prakse

Ispunjavanje zahtjeva jednog europskog natječaja zahtijevalo je dosta vremena za administraciju u jednoj od uspješnih slovenskih tvrtki.
U raznim bazama podataka imali su podatke o zaposlenicima, zadacima zaposlenika i vremenu provedenom na pojedinom projektu, zaradi ovisno o utrošenom vremenu itd.
Rezultat je morao biti skup podataka za svakog zaposlenika na svakom listu papira. Sve je to riješeno osnovnim SQL naredbama koje su im uštedjele 80% vremena koje bi potrošili da su problemi riješeni ručno.

Prijavi se na SmartNinjin tečaj

Želite li i sami optimizirati svoje radne procese te kvalitetno analizirati i prezentirati podatke kojima raspolažete? U SmartNinji nudimo osnovni i napredni tečaj SQL-a i baza podataka – prijavite se već danas:

Nastavite sa čitanjem