Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Razvoj World Wide Weba: od Weba1 do Weba3

World Wide Web (skraćeno WWW, W3, ili samo Web) često se pogrešno koristi kao sinonim za internet, a zapravo je jedan njegov dio i predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.

Web je u našoj svakodnevici, sada već, preko 30 godina. Naravno, web kakvog poznajemo danas uvelike se razlikuje od weba iz devedesetih. Konstantno se razvija, a taj njegov razvoj pratimo pomoću oznaka

  • web1 – označava prvu iteraciju;
  • web 2 ili web 2.0 – označava iteraciju koju trenutno koristimo;
  • web 3 – novi koncept i skup funkcionalnosti koji polako počinje zaživljavati u našoj svakodnevici.

Zvuči jasno, ali što sve te verzije doista znače? Iteracije?

Svaka nova iteracija weba donosi nove funkcionalnosti, ali to ne znači da su prethodne verzije otkazane, ukinute ili da više ne postoje.

Bez obzira na to što se trenutno nalazimo u eri weba2, još uvijek postoje i normalno se koriste, stranice koje rade na principu weba1. Isto vrijedi i za web3. Čak i kada web3 postane dominantna verzija weba, web1 i web2 će nastaviti postojati. Web stranice će jednostavno postojećim funkcionalnostima weba1 i weba2 dodati nove funkcionalnosti, one weba3.

Da sumiramo: web1, web2 i web3 nisu tri odvojene svjetske mreže, već svaka od njih donosi nove alate, funkcionalnosti i koncepte na postojeću svjetsku mrežu.

S obzirom na to da ste došli skroz dovde, znači da vas zanima ova tema, pa hajdmo pobliže upoznati web1, web2 i web3.

Web1

Web1 je prva verzija World Wide Weba. Napravio ju je Tim Berners-Lee, britanski programer koji je u to vrijeme radio u CERN-u u Ženevi. Tim je definirao tri osnovna elementa World Wide Weba:

  1. HTML je jezik kojim se pišu web stranice;
  2. web preglednik je program pomoću kojeg pristupamo web stranicama;
  3. HTTP protokol je način na koji računala međusobno komuniciraju.

Niste baš shvatili što je to HTTP protokol? Nema veze, pojednostavit ćemo.

Ako otvorite svoj web preglednik i upišete smartninja.hr, vaše računalo šalje zahtjev (request) SmartNinja serveru koji vraća HTML kod. Taj kod računalo tada prikazuje u obliku web stranice u vašem pregledniku.

Razdoblje weba1 trajalo je od 1994. do 2004. Ono što je karakteristično za to razdoblje jest činjenica da su vlasnici web stranica uglavnom hostali na vlastitim poslužiteljima kod kuće, a ne na poslužiteljima internetskih divova, kao što je danas slučaj. Danas se sve odvija u tzv. oblaku (cloud), poput Google Clouda ili Amazon AWS-a.

Prednost tog starijeg, odnosno kućnog hostanja, bila je veća decentralizacija weba. No, s druge strane, web stranicama s kućnim hostingom bilo je znatno teže pristupiti.

Ako bi slučajno nestalo struje, a vlasnik web stranice ne bi bio kod kuće baš u tom trenutku kako bi restartao server, njegova web stranica bila bi nedostupna neko vrijeme.

Drugi problem odnosio se na preveliku posjećenost stranica – kako bi popularnost određene web stranice naglo porasla, serveri nisu bili u mogućnosti primiti toliko prometa. Prije no što bi vlasnik shvatio što se događa i zamijenio server boljim, gubio je mnogo posjetitelja zbog nedostupne stranice.

Web1 također karakteriziraju uglavnom statične web stranice, što znači da je korisnik mogao samo čitati web stranice, ali nije mogao ništa objaviti na njima niti na bilo koji drugi način komunicirati s njima.

Web1
Izvor: Unsplash

Web2 (Web2.0)

Web2 donio nam je dinamične web stranice koje su korisnicima omogućile interakciju. Upravo zbog toga nije nikakvo čudo da su društvene mreže procvale upravo u fazi weba2.

Korisnici su mogli kreirati vlastite račune na web2 stranicama te objavljivati zapise ili blogove, fotografije, postavljati video sadržaj ili, kasnije, objavljivati događaje uživo.

Zahvaljujući webu2, internet je postao mnogo dinamičnije i zanimljivije mjesto. Umjesto samo vlasnika stranica, sadržaj su mogli objavljivati i sami korisnici.

Paralelno s navedenim, ovo razdoblje obilježava i veća centralizacija World Wide Weba zahvaljujući tehnološkim tvrtkama, koje su danas među najvećima na svijetu (Facebook, Google, Microsoft, Amazon itd.)

Kako je novi dinamični World Wide Web dopuštao korisnicima dijeljenje fotografija, videa i drugih ogromnih datoteka te kako se broj korisnika drastično povećao, hostanje web stranica kod kuće postojalo je sve teže.

Ne samo da je vlasnik web stranice trebao imati bolji poslužitelj, već ih je trebao imati nekoliko. Umjesto hostinga kod kuće, programeri su se odlučili za hosting kod velikih specijaliziranih pružatelja usluga, odnosno za hostanje u oblaku. Najveći pružatelji cloud servisa su Amazon (AWS), Microsoft (Azure) i Google (Google Cloud).

Zahvaljujući upravo tim poslužiteljima možete unajmiti server za svoju web stranicu sa samo nekoliko klikova, a također vam omogućuju i dinamičku prilagodbu kapaciteta posjećivanja stranica.

Dakle, ako se (držimo fige!) na vašoj stranici jednog dana nađe velik broj posjetitelja, automatski će se pokrenuti novi serveri, a sav promet s vaše stranice bit će raspoređen među njima.

Kada se taj promet ponovno smanji, broj poslužitelja dodijeljenih vašoj web stranici automatski se smanjuje. Na taj način možete osigurati da vaša web stranica uvijek bude dostupna posjetiteljima.

Web3

Unatoč, zaista brojnim, prednostima koje je web2 donio vlasnicima web stranica – između ostalog lakši i fleksibilniji hosting – s njime su došli i određeni nedostaci. A ti nedostaci uvelike su povezani s centralizacijom weba.

S obzirom da je velika većina web stranica smještena u cloudovima tehnoloških divova, iste te stranice prepuštene su upravo milosti ili nemilosti tih tehnoloških divova. Primjerice, prisiljene su poštovati korporacijska pravila poslovanja te ako korporacije procjene da njihove smjernice nisu ispoštovane, vlasnika web stranice mogu zamoliti da hosta kod nekog drugog.

Međutim, web2 stranice su također podložne tehničkim problemima velikih pružatelja usluga hostinga. Nedavno je, baš zbog tehničkih problema Amazon AWS-a, ogroman broj stranica poput Twittera, Reddita, HBO Maxa i, naravno, Amazona bile nedostupne.

Centralizacija nije samo problem na razini poslužitelja, odnosno hostinga poslužitelja. Centralizacija weba odražava se i na na razini samih web stranica.

Primjerice, vlasnik web stranice lako može ukinuti nečiji korisnički račun ili promijeniti podatke, objave i drugi sadržaj koji taj korisnik ima u bazama podataka te web aplikacije.

I upravo taj problem web3 rješava.

Web3 daje korisnicima kontrolu nad vlastitim podacima i sadržajem.

Prvi takav primjer su financijski podaci, koji su također i jedni od najosjetljivijih podataka.

Ako, primjerice, koristite web2 uslugu plaćanja poput PayPala, sav svoj novac u potpunosti povjeravate toj tvrtki. PayPal može zamrznuti vaša sredstva u bilo kojem trenutku, zaplijeniti ih ili čak ukinuti vaš račun, ostavljajući vama kao korisniku samo dug put kroz kanale korisničke podrške ili čak sudove.

Upravo suprotno tome, na webu3 svi su vaši resursi i podaci uvijek i u potpunosti pod vašom kontrolom. Podaci se bilježe u bazi podataka koja se naziva blockchain, a koju ne kontrolira niti jedan pojedinac ili tvrtka, već je decentraliziran. To znači da nitko ne može samovoljno, van strogo određenih pravila, mijenjati ovu bazu podataka.

Web3 račun može otvoriti bilo tko i nitko ga ne može ukinuti, a sredstva na računu su u potpunosti pod kontrolom vlasnika računa. Sve navedeno omogućuje kriptografija, zbog koje je poznat i općeprihvaćen termin kriptovaluta.

Međutim, web3 omogućuje znatno više od sigurnog financijskog poslovanja.

Web3 omogućuje pohranjivanje drugih vrsta podataka, poput slika i videa u decentraliziranim sustavima kao što su IPFS i Arweave.

Također, naziru se i začeci infrastrukture koja će omogućiti decentralizirane društvene mreže, na kojima će podatke pod kontrolom imati korisnik, a ne Facebook ili Google.

Web3
Izvor: Unsplash

Zamislite mrežu na koju se možete prijaviti s jednim računom, koji je u potpunosti pod vašom kontrolom. Nigdje vas neće moći spriječiti da koristite neku web stranicu samo zato što niste iz prave zemlje.

Čak vam ne mogu niti ukinuti ili zamrznuti račun. Više vam ne trebaju lozinke. Apsolutno sve je pod vašom kontrolom.

Dobro došli na web3!

A, ako ga želite pomoći razvijati, dobro došli i na tečaj Web development 1 i Web development 2! Čekamo vas 🙂

Nastavite sa čitanjem