Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

PREGLED TRŽIŠTA RADA ZA PROGRAMERE U 2021. – Sve je veći interes za programiranje!

Više nije tajna da su inženjerske usluge jedne od najtraženijih u posljednjih nekoliko godina. Mogućnost kontinuiranog učenja, interes i okretanje društva prema informacijskim tehnologijama te (uglavnom) natprosječne plaće samo su jedan od čimbenika koji potiču mlade da se usredotoče na IT znanja. No koliki je interes za IT usluge u svijetu?

Danas se IT usluge bez propitivanja mogu nazvati “uslugama budućnosti”!

Tehnologija danas prati gotovo svaki aspekt našeg života. Mnogi već zarađuju za život promoviranjem ili razvojem tehnologije, neki su na tom putu, a uz to mnogi razmišljaju o promjeni smjera u svojoj karijeri. Većina tehnologije koju danas koristimo sastoji se od softvera u našim pametnim telefonima i računalima, zbog čega možemo reći da programeri stvaraju temelje za budućnost tehnologije.

IT tvrtke stabilne su čak i tijekom epidemije

Globalno istraživanje o razvoju softvera pokazalo je da više od polovice tehnoloških tvrtki nije bilo pogođeno epidemijom ili da su se pozitivni i negativni učinci na kraju međusobno poništili, odnosno, iako je s jedne strane bilo nekih negativnih posljedica, bilo je i mnogo pozitivnih koje su to nadoknadile. Za razliku od ostalih sektora, samo je svaka treća tehnološka tvrtka bila prisiljena otpustiti nekoliko zaposlenika. Stoga možemo zaključiti da su IT zanimanja u današnje vrijeme mnogo manje podložna negativnim promjenama.

how has covid-19 affected your company
Izvor: Coding Sans, 2021.

Zanimljivost: više od 60% tvrtki odlučilo je nastaviti s hibridnim oblikom rada nakon završetka epidemije – zaposlenici će dio vremena raditi u uredu, a ostatak vremena od kuće.

Koji je programski jezik važno poznavati 2021. godine?

JavaScript je i dalje daleko najtraženiji programski jezik, ali je u blagom padu (ispod 50%) u odnosu na 2020. i 2019. Slijede Java i TypeScript s znatno manjim udjelom, a zatim Python, C#, PHP i C++.

most popular programming langugages
Izvor: Coding Sans, 2021

Zanimljivost: U školi programiranja SmartNinja vodimo tečajeve programiranja na kojima možete naučiti programski jezik Python na tečaju Programiranje za početnike te malo zahtjevniji JavaScript koji vas čeka vas na tečaju Web Development 2.

Što je s umjetnom inteligencijom? Što ako nam više neće trebati programeri?

Umjetna inteligencija i automatizacija procesa traju već duže vrijeme. Međutim, od 2016. godine broj programera znatno raste. Korisničko iskustvo (UX) i korisničko sučelje (UI) visoko su personalizirani procesi unutar programiranja koje umjetna inteligencija još neko vrijeme neće moći dostojno zamijeniti. Gornja rečenica ne bi trebala biti razlog da se i dalje odgađa učenje programiranja.

Velika je potražnja za programerima u Hrvatskoj

Sigurno ste barem jednom tijekom pregledavanja portala za traženje posla naišli na tvrtku koja traži programera određenog usmjerenja. Više nije tajna da su sve traženiji, a postoje poslovi s različitim razinama predznanja koji ovise o znanju programskih jezika, i to u različitim područjima. Možete vidjeti više na portalima poput Netokracije, različitim Facebook grupama o kojima smo nedavno i sami pisali ili dobrom starom LinkedInu, čiji će algoritam vrlo brzo prepoznati vaše pretrage i početi vam sugerirati poslove koji odgovaraju vašim vještinama i interesima.

Što poslodavci u takvim tvrtkama traže od zaposlenika?

Daleko najtraženija osobina potencijalnih IT zaposlenika zasigurno je želja za učenjem i sposobnost pojedinca da se uklopi u postojeći tim. Na grafikonu možete vidjeti koliko su važne njihove razine obrazovanja i razni certifikati. Važno je radno iskustvo i “meke” vještine koje možete steći na svakom koraku disciplinom i stalnom željom za učenjem.

most important hiring criteria
Izvor: Coding Sans, 2021

Zato samo hrabro naprijed! Ako je programiranje nešto što vas zanima, u ovom blogu naveli smo niz razloga da naučite programirati i pridružite se najtraženijem zanimanju 21. stoljeća. Pročitajte više o razlozima zašto mi iz SmartNinje mislimo da biste s programiranjem trebali započeti još jučer!

Ako ne znate kako započeti, toplo preporučujemo Ljetni tečaj programiranja. Naučit ćete osnove temeljne koncepte programiranja koji su primjenjivi u svakom programskom jeziku te steći čvrste temelje za daljnje preusmjeravanje u web development, razvoj mobilnih aplikacija ili koji smjer po vašem izboru. U 4 tjedna uz pomoć iskusnog instruktora, saznat ćete može li vam programiranje postati karijera!

Izvori:
Coding Sans: Software Development Trends, https://codingsans.com/blog/software-development-trends, 2021.

Nastavite sa čitanjem