Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Najpopularniji poslovi programiranja u 2023.: 5 najtraženijih poslova

Više nije tajna da je potražnja za programerskim poslovima sve veća i vrtoglavo raste. Također, raste potreba tehnoloških tvrtki da svoje redove prošire s kvalificiranim radnicima u tehnološkom sektoru. Danas u programiranju su komunikacija, logično razmišljanje, poznavanje procesa i širina znanja upravo one vještine koje su vrlo tražene u tvrtkama. Ovo su najpopularniji poslovi programiranja u 2023.!

Postoje mnogi tečajevi programiranja i drugi programi obuke koji te uče vještinama koje su ti  potrebni za profitabilnu karijeru u programiranju. Ali nemojmo brzati, možda bi bilo bolje prvo provjeriti koje vrste programerskih karijera uopće postoje?

Na ovom blogu predstavljamo ti pet najunosnijih programerskih poslova na temelju najviših plaća i količine potražnje. Ovim zanimanjima može se baviti svatko s dovoljno znanja (nije potrebna ni diploma ni magisterij, odnosno više ovise o poslodavcu nego o nazivu posla koji obavljate).

Što programer uopće radi?

Posao programera ukratko je korištenje jednog ili više programskih jezika za izgradnju strukture aplikacije, web stranice ili softvera. Programeri često rade s različitim programskim jezicima kako bi stvorili novi program, ponekad programeri ne stvaraju, već ispravljaju i optimiziraju – na primjer, ispravljaju pogreške u postojećem kodu, poboljšavaju ili optimiziraju postojeće sustave itd. Poslovi programera su naravno veoma različiti – često je potreban most između hardcore programera i projektnih menadžera i direktora, tako da poznavanje svijeta programiranja je dobrodošlo za širok raspon karijera, čak i ako ste voditelj proizvodnje ili UI /UX dizajner.

5 najbolje plaćenih poslova u programiranju za profesionalne programere

poslovi-programiranja-2023

Vir: PayScale

Ne zahtijeva svaka programerska karijera da vladaš svim programskim jezicima (nismo baš sigurni postoji li netko na svijetu tko ih sve poznaje), ali njihovo poznavanje može biti vrlo korisno! Matematika u svijetu tehnologije je jednostavna: ako želiš dobro plaćen posao u IT-u, možda ćeš morati naučiti programirati, čak i ako se radi o osnovama. Ovo znanje otvorit će ti mnoga vrata u karijeri, a i odlično će izgledati u tvom životopisu!

Čime se bavi 5 najtraženijih programerskih poslova?

Arhitekt cloud rješenja

Prosječna plaća: 128.600 $

Programski jezici: Java, Python, C#

Arhitekti cloud rješenja odgovorni su za kreiranje i implementaciju rješenja za IT potrebe u cloud uslugama (cloud services). Ovi stručnjaci dizajniraju strategiju računalstva u cloudu koja će pomoći tvrtki da ostvari svoje ciljeve i zaštiti svoje interese. Za ove potrebe dobro je vladati s nekoliko programskih jezika. Uloga arhitekta rješenja u cloudu je ona koja zahtijeva najviše iskustva i stoga je trenutno najplaćeniji posao u IT svijetu.

Inženjer strojnog  učenja

Prosječna plaća: 112.400 $

Programski jezici: Python, R, Java, C++

Inženjeri strojnog učenja uključeni su u dizajn, programiranje i poboljšanje algoritama umjetne inteligencije. Ovo je jedan od najbolje plaćenih programerskih poslova jer se radi o visoko specijaliziranom tehničkom poslu. Inženjeri strojnog učenja uglavnom rade kao dio većeg tima za podatkovnu znanost.

Voditelj proizvodnje

Prosječna plaća: 101.300 $

Programski jezici: Ruby, C#, Python, Java

Za voditelje proizvodnje u tehnološkoj industriji zaista nije presudno naučiti programiranje iako im takvo znanje uveliko pomaže pri samom razvoju proizvoda. Ako kao voditelj proizvodnje naučiš osnovne radnje unutar svijeta programiranja kao što je: kako utječu logičko zaključivanje i mogućnosti optimizacije, možeš upravljati i nadzirati razvoj proizvodnje. Znanje programiranja, odnosno potreba za time u svijetu nadzora i upravljanja proizvodnjom sve je veća upravo iz razloga što je udio tehnologije u procesu proizvodnje sve veći.   

Inženjer za cyber sigurnost

Prosječna plaća: 99.300 $

Programski jezici: C, C++, Python, PHP, SQL

Inženjeri za cyber sigurnost nadziru sustave i identificiraju potencijalne prijetnje koje bi mogle naštetiti poslovanju, funkcionalnosti aplikacije ili programa. Inženjerima cyber sigurnosti ne trebaju samo vještine programiranja, već i oštro oko za detalje i praćenje najnovijih prijetnji općenito u svijetu cyber sigurnosti. Kako tvrtke razvijaju digitalnu prisutnost, potreba za inženjerima cyber sigurnosti raste, što ga čini jednim od najtraženijih (i najsvježijih) poslova u programiranju danas.

Podatkovni analitičar

Prosječna plaća: 97.600 $

Programski jezici: Python, JavaScript, R, C++, SQL

Analitičari podataka jedni su od najtraženijih stručnjaka u svijetu programiranja. Mnoge tvrtke konstantno analiziraju velike količine podataka, stoga veliku ulogu u analizi imaju analitičari podataka svojim programerskim vještinama. Analitičar podataka obično koristi kombinaciju znanja programiranja, statistike, analitike i matematičkih vještina kako bi pomogao organizaciji u rješavanju analitičkih izazova. Ovo je programersko zanimanje za svakoga tko voli analizirati informacije i koristiti ih za pronalaženje jedinstvenih i učinkovitih rješenja.

Nastavite sa čitanjem