Mogu li se zaposliti kao programer nakon tečaja programiranja?

Na ovo, vrlo često, pitanje postoji duži i kraći odgovor.

Kraći odgovor

Kraći odgovor glasi: Da, možete, ali tu priliku ne dobije svatko.

Duži odgovor

A duži odgovor objašnjava zašto tu priliku ne dobije baš svatko.

Recimo da još ne znate programirati, ali silno želite naučiti i sigurni ste u to da ćete se s vremenom dobiti posao u programiranju.

Dakle, hoće li vam tečaj programiranja pomoći da dobijete taj posao?

Hoće, ali ako ispunjavate sljedeća tri kriterija.

1. Razmišljate poput inženjera

Pitate se kako to inženjeri razmišljaju? Inženjerski način razmišljanja u osnovi znači da volite rješavati probleme, posebice one tehničke naravi. A kako možete biti sigurni da razmišljate poput inženjera i da volite rješavati probleme?

Jeste li rastavljali igračke kad ste bili djeca da vidite kako rade? Zanima vas kako stvari rade iznutra?

Ako ste na oba pitanja odgovorili potvrdno, velika je vjerojatnost da imate inženjerski način razmišljanja. Međutim, ako još uvijek dvojite i niste baš u potpunosti sigurni, najbolje je istestirati svoju teoriju. A tečaj programiranja će vam biti najbolji test jer ćete upravo učeći programiranje dobiti najtočniji odgovor na ovo pitanje.

2. Imate dobre radne navike

Da biste zapravo naučili dobro programirati, morate imati dobre radne navike. Važno je od nule napraviti mnogo osobnih projekata kako biste stekli iskustvo, a navedeno zahtjeva dobre radne navike. Također, važno je da konstatno radite na sebi i učite nove stvari kako biste se mogli dodatno usavršiti.

A čak i kada se zaposlite kao programer, učenje neće prestati. IT je, i to ne možemo dovoljno istaknuti, brzorastuća industrija i tjera vas da učite nove stvari svake godine.

Ako ste tip osobe koji voli učiti nove stvari, programiranje je odlično za vas!

3. Uistinu vam se sviđa programiranje

Ovo će vam možda zvučati neobično, ali ne moraju svi koji imaju inženjerski način razmišljanja voljeti programiranje.

Teško je procijeniti sviđa li vam se programiranje ili ne, ako se ne pokušate baviti njime neko vrijeme, bez obzira govorimo li o profesionalnoj ili amaterskoj razini. Zato je važno da jednostavno – krenete učiti.

Međutim, ovdje postoji jedna caka. Zaista je važno kako učite programirati. Imali smo mnogo polaznika na našim tečajevima koji su učili programirati u školi i na kraju ga zamrzili jer nisu voljeli svoje nastavnike.

Imali smo i polaznike koji su učili programirati samostalno, preko Googlea ili uz pomoć knjiga, ali ti izvori nisu bili prikladni za početnike. Stoga nemojte prerano odustati od programiranja, radije pronađite drugi način učenja.

Vidi li se da govorimo i iz vlastita iskustva? 🙂

Da zaključimo

Dakle, ako možete sa sigurnošću reći da se pronalazite u gore navedene tri točke, prilično smo sigurni da ćete se zaposliti kao programer(ka).

Pogledajte samo kako je Tea u samo nekoliko mjeseci uspjela od projektiranja mostova doći do Project Managerice u Nanobitu uz SmartNinju.

Ali, važno je naglasiti kako je dobivanje bilo kojeg posla poseban izazov. Dobivanje posla najčešće zahtijeva više interpersonalnih i socijalnih vještina, nego onih tehničkih.

A o tome ćemo pisati vrlo skoro, zato nas pomno pratite. 🙂

Nadaljuj z branjem

 • 7 filmova o programiranju koje bi svatko trebao pogledati

  Filmovi o programiranju i filmovi povezani s programiranjem zasigurno će impresionirati svakog postojećeg programera, kao i programera u nastajanju. A što je s ostalim, ne toliko programerski raspoloženim članovima našeg…
 • 5 najvažnijih koraka za prvi programerski posao

  Nedavno smo pisali o tome kako završen tečaj programiranja nije garancija da ćete dobiti posao kao programer. Broj čitanja tog članka, ali i broj upita kako dobiti prvi programerski posao…
 • Koje su najbolje online zajednice programera?

  Danas poznajemo mnoge online zajednice raznih oblika - Facebook grupe, forume na Redditu, zvane subredditi, razne Slack grupe i slično. Takve zajednice postoje kako bi se ljudi okupljali oko zajedničkih…
 • Razvoj World Wide Weba: od Weba1 do Weba3

  World Wide Web (skraćeno WWW, W3, ili samo Web) često se pogrešno koristi kao sinonim za internet, a zapravo je jedan njegov dio i predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmjena…