Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Lov na uskršnja jaja sa SmartNinjom

Kada bismo hijerarhijski rangirali ljubav prema danima u godini, oni u kojima s nestrpljenjem trčimo prema darovima svakako bi bili na pobjedničkom postolju.

Teško da će išta nadmašiti osjećaj zadovoljstva i uzbuđenja dok trgamo ukrasni papir i pokušavamo dokučiti što smo to dobili, tako da su Božić i rođendan bez sumnje pobjednici.
Na trećem mjestu bi se zasigurno našao 6. prosinac kada sneni pretražujemo sve čizme, cipele, tenisice i papuče u kući, u nadi da će se u njima naći nešto osim šibe.

Uskrs se vjerojatno većini i ne bi našao visoko u poretku, premda je traženje skrivenih pisanica po kući, balkonu ili vrtu, uspoređivanje tko je skupio najveće, najljepše ili najmanje jaje svima ostalo u lijepom sjećanju iz djetinjstva. Međutim, lov na uskršnja jaja je aktivnost koja *nije rezervirana isključivo za Uskrs *i nije namijenjena samo djeci.

Nisu sva uskršnja jaja za tucanje, niti su napravljena od čokolade. Neka od njih su skrivena iza zaslona uređaja, a ono što je najbolje – nije potrebno čekati poseban dan u godini da bi ih se lovilo.

SmartNinja vas danas vode u lov upravo na ta uskršnja jaja!

Što su Easter eggs u programiranju?

Easter egg u programiranju te generalno u IT i tech industriji, termin je koji se koristi za nedokumentirane i namjerno skrivene poruke u softveru ili hardveru. Pojava je nazvana prema pravoj tradiciji lova na uskršnja jaja, a pokrenuo ju je 1979. godine nezadovoljan programer Warren Robinett.

Te godine je Atari, tvrtka za koju je Robinett radio, objavila video igru pod nazivom Adventure. Ako stavimo događaj u kontekst vremena, shvatit ćemo da je to tada bila poprilično velika inovacija koja je donosila ogroman profit vlasnicima igrice.

Kako bi sakrili identitet programera i tako ih spriječili da odu raditi za druge tvrtke, vlasnici su odlučili ne potpisati programere koji su razvijali igricu. Warren Robinett, revoltiran takvim postupkom, odlučio je potpisati se u igrici te tako igračima dati do znanja da je on bio taj koji ju je razvijao.

Igrači su, slijedeći skrivene korake, mogli otključati skrivenu sobu u kojoj ih je dočekao blještavi znak koji je glasio: “Created by Warren Robinett”.

enter image description here
Prvi poznati Easter egg iz 1979 godine glasi “Created by Warren Robinett”

Nakon što su igrači otkrili ovaj Easter egg, tvrtka je shvatila da bi njegovo uklanjanje bilo preskupo te su se okrenuli dobrom starom spinanju situacije. Komunicirali su igračima da traže skrivene znakove i poruke i u njihovim budućim igricama, nazivajući ih ih Easter eggovima.

Igračima je postalo jako zanimljivo vidjeti nežive stvari poput softvera, odnosno igrice, da se ponašaju na neočekivan način, stoga su se bacili u potragu. Nakon toga, sve ostalo je povijest.

Easter eggovi su izrazito popularni i dan danas. Mnoge tvrtke ih podmeću kako bi zabavili korisnike svojih proizvoda, a neke ih koriste i kao test za traženje budućih zaposlenika.

A tko se ne želi zabaviti ili potencijalno zaposliti u, recimo…WordPressu?
Pa, bacimo se potragu!

Lov na uskršnja jaja s Googleom

Google je jedna velika šaljivdžija! Količina informacija koju ovaj alat zna postala je nemjerljiva, stoga možda i nije toliko neobično da nešto toliko inteligentno ima prilično dobar smisao za humor. Brojni su Easter eggovi koje Google skriva, a jedan od nama najdražih je kad se Google potraga.

Zanima vas kako? Samo upišite askew (eng. nakrivo) u alatnu traku za traženje.

enter image description here

Ako se i vama sviđa trganje najpoznatije svjetske sveznalice kao i nama, upišite Blink HTML na isto mjesto.

enter image description here

Osim što vi možete potrgati Google, i on se može malo zafrkavati s vama, pa tako – ako vas zanima točna definicija anagrama, u tražilicu upišite define anagram i gledajte kako vas Google zadirkuje.

enter image description here

Skriva Google i brojne druge Easter eggove, a kako bi vam potraga bila zanimljivija, ostavit ćemo vam nekoliko tragova:

  1. naredite mu da se zarola poput bačve, tako što ćete upisati do a barrel roll u alatnu traku za traženje;
  2. zamolite ga da vam pokaže kako je izgledao davne 1998. godine tako što ćete upisati google in 1998 u alatnu traku za traženje;
  3. ili ga naprosto pitajte je li se srušio tako što ćete upisati is google down i sačekajte njegov odgovor.

Lov na uskršnja jaja s Teslom

Iako možda tako na prvu tako ne izgleda, i Elon Musk se voli zabavljati.

Navodno da svaka Tesla ima skriven barem jedan Easter egg, a nama se najviše svidio onaj kojeg je mogao otkriti zaista najveći zaljubljenik u Teslu. Prilično smo doslovni kad kažemo zaljubljenik.

Naime, ako zagrlite Teslu, ona će vam uzvratiti ljubav!

enter image description here

Lov na uskršnja jaja s Amazonom

Za sada je otkriven tek jedan jedini Easter egg na Amazonu, i njega je podmetnuo Jeff Bezos u čast Davidu Risheru, svojem kolegi koji mu je pomogao transformirati Amazon iz online knjižare u Amazon kakvog poznajemo danas.

Pri sljedećoj kupnji posjetite Amazonov directory page, i pročitajte Bezosovu zahvalu kolegi.

enter image description here

Lov na uskršnja jaja s WordPressom

WordPress je najpoznatiji WYSIWYG (What You See Is What You Get) sustav na svijetu, ali čak i njegov osnivač koji cijeni dobru staru transparentnost, voli tu i tamo nešto zadržati skrivenim.

Navodno da postoje brojni Easter eggovi skriveni na web stranici najnovijeg poduzeća Matta Mullenwega, osnivača WP-a, Automattic.com. Toliko su dobro skriveni da ih je do danas pronašla tek nekolicina entuzijasta, a svakome od njih Matt Mullenweg ponudio je posao.

Ipak, lokaciju jednog Easter egga Mullenweg je otkrio, a pronaći ćete ga ako pročitate svih 5 274 riječi WordPresovih Uvjeta pružanja usluge.

Budući da smo u vrijeme blagdana posebno dobre volje, mi smo ga potražili umjesto vas, tako da možete uživati u pogledu bez naprezanja očiju:

enter image description here

Naučite skrivati vlastite Easter eggove

Easter eggovi su zanimljivi, neobični i zabavni za traženje, baš kao i potraga za pravim pisanicama iz našeg djetinjstva. Iako možda nemaju uvijek svrhu, stvaraju prisniju vezu između programera koji ih izrađuju i skrivaju te onih koji ih traže i pronalaze.

Programiranje nije uvijek ultra seriozna rabota, čak štoviše – mnogi će reći da je programiranje u biti vrlo kreativno. Stoga nam se pridružite na tečajevima Programiranje za početnike (Python) ili Web development 1 te osim programiranja ozbiljnih aplikacija i sučelja, naučite podmetati Easter eggove!

Uživajte u programiranju, ali i u pravim i digitalnim pisanicama.

Sretan Uskrs želi vam cijeli SmartNinja tim!

Nastavite sa čitanjem