Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Koji programski jezici su najbolji za početnike?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje nam početnici postavljaju.

I što većina njih učini kada im ovo pitanje padne na um? Jedni se obrate nama, a drugi… Guglaju, pretražuju forume, traže za savjet prijatelje i poznanike koji znaju programirati.

A kakve odgovore obično dobiju?

Svatko predlaže svoj omiljeni jezik ili onaj jezik s kojim su oni počeli programirati.

A to je nešto što dodatno zbunjuje one u potrazi za pravim početničkim jezikom jer ne dobivaju isti odgovor od svih. Pa tko je u onda pravu?

Svatko i nitko. 😉

Svaki (veći) programski jezik će vam s vremenom osigurati posao. Ali, kada radite kao profesionalni programer, morate znati raditi s mnogo različitih programskih jezika.

Nitko ne zna i ne radi samo s jednim programskim jezikom.

Dakle, umjesto učenja jednog idealnog/najlakšeg/najtraženijeg programskog jezika, trebali biste naučiti koncepte programiranja, odnosno koncepte i osnove koje dijele svi (ili barem većina) programskih jezika.

Kada naučite te osnove, bit će vam lakše prebacivati se između različitih jezika.

I sada dolazimo do sljedećeg pitanja:

Koji programski jezici su najbolji za učenje općih osnova i koncepata programiranja?

Naše mišljenje je: Python.

Zašto?

Zbog njegove jednostavne i čiste sintakse.

Kroz godine, programiranju smo podučavali mnoge. Kada smo kretali od jezika kao što je JavaScript, izgubili smo mnogo vremena baveći se korigiranjem nedostajućih ili pogrešnih zagrada, točaka i/ili zareza.

U Pythonu tih zagrada, točaka i zareza nema, odnosno njegova sintaksa je čišća, pa se lakše fokusirati na ono što je zaista važno, a to su osnove programiranja.

Kako ta razlika izleda u praksi? Ovako:

JavaScript:

“`
var cars = [“Renault”, “Audi”, “BMW”, “Tesla”];

for (car of cars) {
console.log(car);
}
“`

Python:

“`
cars = [“Renault”, “Audi”, “BMW”, “Tesla”]

for car in cars:
print(car)
“`

Programski jezici izgledaju slično, ali početniku je mnogo lakše shvatiti koncepte programiranja ako ne brine o tome jesu li mu, primjerice, vitičaste zagrade pravilno posložene.

Ali zašto prvo Python, a ne HTML i CSS?

Programski jezici za početnike

HTML i CSS izvrsni su za početak programiranja, ali nisu programski jezici.

HTML je kratica od hypertext markup language, odnosno kratica koja označava način strukturiranja sadržaja na webu.

Ako vam to ne govori mnogo, hajdemo pojednostaviti: sigurno ste se do sada već susreli s obradom teksta u, primjerice, Wordu.

Kada ste obrađivali tekst u tom alatu, morali ste ispravno označiti dijelove sadržaja kao što su naslov, liste, reference i slično, kako biste stroju koji čini tu aplikaciju dali do znanja koji dio sadržaja ima kakvu važnost ili što predstavlja.

HTML ima funkciju upravo sličnu toj – njime ne generiramo sadržaj dokumenta, već aplikacijama, ponajprije web-preglednicima ili internetskim tražilicama, dajemo do znanja koji dio sadržaja ima kakvo značenje na web stranici.

S druge strane, CSS je taj koji diktira kako će prethodno označeni HTML dio izgledati. Odnosno, standard koji nam omogućuje upravljanje izgledom HTML elemenata naziva se cascading style sheets, skraćeno CSS.

CSS je, dakle, web standard pomoću kojeg, dajući jednostavne upute, pregledniku govorimo kako želimo da pojedini element web stranice izgleda, kakva vizualna svojstva želimo postaviti pojedinom HTML elementu.

Dakle, i HTML i CSS su odlični za upoznavanje s time kako izgleda pisanje koda i svakako vas potičemo da ih naučite.

Ali, kada želite naučiti programirati, počnite s Pythonom. Također pročitajte unos na blogu Je li programiranje teško?

Kad ste dovoljno hrabri, prijavite se na prvi tečaj! 😉

Uskoro krećemo s tečajevima Web development 1 i Web development 2 u kojima ćete moći u praksi savladati sve jezike i koncepte navedene u ovom blogu te tako stvoriti najkvalitetnije temelje za buduću programersku karijeru. Rezervirajte svoje mjesto već danas. Nemojte da vam kasnije bude žao!

Još uvijek ste zabrinuti? Zatim također predlažemo da pročitate unos na blogu Kako odabrati pravi tečaj programiranja. Sretno!

Nastavite sa čitanjem