Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Smartninjin instruktor Igor: Moj put do baza podataka nije bio pravocrtan niti smišljen

Kroz tečaj Uvod u SQL i baze podataka vodit će vas instruktor Igor Perković. Igorova IT karijera započela je 2003. godine, iz podruma FER-a, gdje je u studentskom klubu na tada još malo poznatim news grupama naišao na oglas za predavača IT tečajeva. Od studentskih honorarnih poslova, kao predavač za MS Office alate, zakotrljala se i Igorova karijera – prvo kao freelancera, a onda su došle i ponude za stalne poslove.

Zašto si se odlučio baš za baze podataka i kakva ti je sve vrata ta odluka otvorila?

O, moj put do baza nije bio pravocrtan, niti smišljen. Jako sam volio raditi u Excelu, a jednom kada Excel postane tijesan, Access mu dođe kao prirodni nastavak. Kada sam shvatio da, nešto što u Excelu traje 2 sata, obavim u Accessu za par minuta, pomislio sam, ove baze su baš super! A onda, kad sam počeo raditi s „ozbiljnim“ bazama tipa Oracle, MS SQL Server, PostgreSQL. Vidio sam koliko puno toga mogu napraviti samo unutar eko-sustava baze podataka.

Kakva vrata mi je sve otvorila odluka da prčkam po bazama? Konkretan i istinit slučaj. Napravio sam hrpu naprednih i kompleksnih procedura, funkcija i paketa za Oracle bazu podataka s ciljem automatizacije ručnog posla. Kada je to uspješno zaživjelo u praksi i produkciji, šef mi je rekao neka to isto napravim i za MS SQL Server. Zanesen entuzijazmom krenem ja u pohod i lupim glavom u zid! Puno toga što sam napravio u Oracle okolini, ne mogu jednostavno translatirati u SQL Server, niti izravno, niti pomoću drugih alata iz SQL Server eko-sustav. I sad se otvaraju jedna velika vrata. Krenem ja koristiti Python da riješim zadatak. To na kraju ispadne toliko elegantno i dobro da sam Python počeo koristiti i za druge baze pa mi je postao neizostavan alat i pomoć u svakodnevnom radu. Onda se otvaraju treća vrata: krenem ja praviti web sučelja naslonjena na Python i tako propuha od otvorenih vrata koliko hoćeš. 😊

Da možeš, bi li ponovno odabrao ovakvu karijeru?

S obzirom na to da moja karijera ima više „krakova“ – radio sam s ljudima kao predavač, bio IT sistem inženjer, probao sam kako je raditi u prodaji, bio sam par godina voditelj marketinga i komunikacija, što je kreativno i zabavno na svoj način, a zadnje 3 godine sam u bazama, Pythonu i web designu, tako da sam ja već birao i probavao različite puteve u karijeri. Volim učiti nove vještine i upoznavati nove tehnologije i dok imam tu priliku – onda uživam. Većinu svoje dosadašnje karijere sam uživao, tako da ne bih puno mijenjao.

Čime se baviš kada se ne baviš bazama podataka?

Imam kćer od 7 godina i sina od 1,5 godinu te psa. Supruga i ja se u slobodno vrijeme trudimo izmoriti spomenuti trojac, a to se može s puno šetanja, izleta, plivanja, igranja, skakanja po krevetima i sličnim aktivnostima. Kad djed i baka uskoče s čuvanjem, volim otići sa suprugom u kino, dobar restoran ili kazalište.

Što bi poručio mlađem sebi?

Nađi izvrsnog mentora i ne pravi previše kompromisa.

Kako bi najkraće objasnio što su baze podataka za nekoga tko prvi put čuje za njih?

Baze podataka su digitalne biblioteke.

Što polaznici mogu očekivati od tečaja “Uvod u SQL i baze podataka”?

Red, rad i disciplinu. Ja volim dodati i prstohvat zabave, da nije suhoparno…

Zašto bi “Uvod u SQL i baze podataka” dobro došao i studentima?

Podaci su „pogonsko gorivo“ 21. stoljeća. Bilo da imate posla s pravnom strukom, ekonomijom, financijama, medicinom, znanošću ili bilo kojim područjem današnjeg djelovanja, čak i kladionicama, podaci se prikupljaju, obrađuju i prenose. Bez baza podataka ne bi bilo ni Interneta, ni društvenih mreža – koje su, usput budi rečeno, unaprijedile neke koncepte kod baza podataka, niti servisa i usluga koje danas normalno koristimo. Podaci su svuda oko nas i potrebni su nam iz razno-raznih razloga, a baze podataka su njihovo prirodno stanište. 😊 Znati pristupati podacima i iz njih izvlačiti informacije je velika komparativna prednost na današnjem tržištu rada, a uvod u baze je izvrsna osnova upravo za to.

Što ćete sve na njemu naučiti i kojim tempom će se odvijati tečaj?

Sve iz SmartNinja kurikuluma, začinjeno s primjerima, zadacima i, ako bude znatiželjnih polaznika čak i nešto više, ako bude vremena.

Tempo je takav da ne slijedimo najbržeg polaznika, ali niti čekamo zadnjega.

Kako bi opisao sebe kao instruktora?

Poznato je da sam ja strog, pravedan i ne znam za šalu! 😊😊😊

_Znanje o tome kako planirati bazu podataka jedna je od najvažnijih vještina prilikom izrade novog informatičkog proizvoda. Prijavite se na tečaj i učini korak više za svoju karijeru! _

Nastavite sa čitanjem