Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
BESPLATNI TEČAJ: HTML I CSS
Prijavi se

7 filmova o programiranju koje bi svatko trebao pogledati

Filmovi o programiranju i filmovi povezani s programiranjem zasigurno će impresionirati svakog postojećeg programera, kao i programera u nastajanju.

A što je s ostalim, ne toliko programerski raspoloženim članovima našeg kruga ljudi s kojima obično gledamo filmove?

Zapravo, filmovi koje vam danas predstavljamo bit će zanimljivi baš svima!

Dapače, odmaknimo se od stereotipa – filmovi koje ćemo navesti nisu samo za programere, već za sve one koje zanima tehnologija, stvaranje World Wide Weba ili bilo kakve svjetske hakerske avanture.

Na popisu ovih filmova sigurno ćete pronaći film koji će vas fascinirati ne samo sjajnim holivudskim scenarijima, već i izvrsnim audio-vizualnim efektima.

Kako bismo vam dostavili provjeren i kvalitetan sadržaj, pažljivo smo pogledali sve ove filmove i ono što sa sigurnoćšću možemo ustvrditi jest da su inspirativni ili temeljeni na stvarnim pričama koje su zaista nadahnjujuće.

Pa, bacimo se na popis.

Društvena mreža (The Social Network)

Sjajan film koji oslikava proces razvoja Facebooka u ranoj fazi. Priča je dirljiva i inspirirajuća, a programiranje, algoritmi, veliko brzorastuće pokretanje tehnologije u okruženju Ivy Leaguea te iskustva rizičnog kapitala spominju se zaista mnogo.

Film govori o Facebooku i Marku Zuckerbergu koji ima pravnih problema temeljenih na krađi intelektualnog vlasništva.

The Social Network
IZVOR: thestatuesque.net

Dio o samom programiranju u filmu relativno je kratak, ali s obzirom na to da se temelji na istinitoj priči, svaki dio koji govori o programiranju u potpunosti je legitiman.

Također, obratite pozornost na scenu u kojoj Markov prijatelj Gordo piše algoritam koji uspoređuje studente sa životinjama na farmi. Iskoristili su tu ideju kako bi napravili igricu koja je vrlo brzo postala mega popularna. Toliko popularna da su morali gasiti servere u 4 ujutro.

Pirati silicijske doline (Pirates of Silicon Valley)

Programerska zajednica smatra kako je ovo jedan od najboljih filmova programerske naravi. Film govori o tome kako su divovi poput Microsofta i Applea razvili osobno računalo.

Pirates of Silicon Valley
IZVOR: mubi.com

Radnja filma smještena je u sedamdesete, osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća, a prikazuje principe koje su Bill Gates i Steve Jobs koristili za razvoj svojih vrhunskih osobnih računala, uvodeći tako cijeli svijet u novo digitalno doba.

Hakeri (Hackers)

Svatko tko imalo zna o računalima bit će užasnut scenama iz ovog filma u kojem se prikazuje u potpunosti nerealno korisničko sučelje. Ali, iz perspektive radnje filma, posao je prilično dobro odrađen.

Odlična radnja i lijepo izgrađeni likovi s odličnim zapletom – ovaj film zapravo predstavlja zanimljivo putovanje u prošlost, u ono vrijeme kada su računalni entuzijasti bili zaluđeni računalima i internetom brzine od 28.8 kbps.

Osim toga, film ima dobar retro štih – ako ste fan Angeline Jolie, svakako ga pogledajte, jer ovo je film iz najranije faze njezine karijere. Sigurno ćete uživati u njezinim old school filmskim scenama.

Hackers
IZVOR: pcmag.com

Jobs

Film Jobs prikaz je života Stevea Jobsa, osnivača Applea, a naglasak stavlja na njegov osobni i studentski život. Velika većina radnje filma tematizira upravo to kako je Apple postao tvrtka kakva je danas.

Jobs
IZVOR: theverge.com

Dio o samom programiranju je relativno ograničen, ali programeri, jednako kao i ostatak javnosti, smatra kako je film kvalitetan i inspirativan. Rekreacija scene lansiranja iPoda natjerat će vas da se naježite, a način na koji je Ashton Kutcher glumio Stevea Jobsa je fenomenalan.

U filmu ima puno boli, neuspjeha i žrtve, što je vrlo uspješno prikazano.

Codegirl

Ovaj dokumentarac je o mladim djevojkama koje unose promjenu i napredak u svoje zajednice kroz programiranje, tehnologiju i web development.

Film je stvaran i inspirativan, a predstavlja i različite kulture jer priče mladih poduzetnica sežu od gradova u SAD-u skroz do Europe i Brazila.

Codegirl
IZVOR: Amazon.com

Tajna petog staleža (The Fifth Estate)

Tko nije čuo za WikiLeaks? Julian Assange osnivač je Wikileaksa koji otkriva tajne dokumente o svjetskim vladama i vojskama.

WikiLeaks je osnovao Julian, 2006. godine, kao novinarsku platformu za zviždače i razmjenu dokaza o nezakonitim ili koruptivnim aktivnostima.

Tisak je tako mogao otkriti povjerljive informacije, bez da slučajno kompromitiraju anonimne zviždače.

The Fifth Estate
IZVOR: disneyplus.com

Tajna petog staleža prikazuje incidente koji su doveli do stvaranja WikiLeaksa i kako takav je postao prilično važan film.

Igra oponašanja (The Imitation Game)

Film Imitation Game prvi put je prikazan 2014. godine, a prikazuje izum prvog računala na svijetu. Programeri ovaj film smatraju iznimno atraktivnim. Protagonist je Alan Turing, koji zajedno sa svojim timom uspijeva pronaći način dekodiranja njemačke Enigme.

The Imitation Game
IZVOR: time.com

Film je inspirativan, realističan i dramatičan, a temelji se na istinitoj priči. Dešifriranje Enigme odigralo je ključnu ulogu u okončavanju Drugog svjetskog rata i spašavanju milijuna života. Uređaj u filmu, koji je izumio Turing, ima prvu modernu računalnu arhitekturu – umjesto modernih tranzistora, elektromehanička računala koristila su vakuumske cijevi slične žaruljama, a na kraju su zamijenjena potpuno elektroničkim računalima, budući da su mehanička računala bila vrlo ograničena.

Eto, toliko od nas, nadamo se da smo vam dali ideju kako provesti ove duge hladne zimske večeri. Jeste li gledali već neki od filmova s ovog popisa? Ako jeste, javite podudaraju li nam se ukusi, a dojavite i ako imate neki koji biste nama predložili.

A ako vas je jedan od ovih filmova inspirirao da se i sami bavite programiranjem – prijavite se na naše liste čekanja!

Nastavite sa čitanjem