Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

5 savjeta za dobivanje prvog posla kao developera

Jeste li suočeni s izazovom pronalaženja vašeg prvog programerskog posla?
Sakupili smo neke korisne savjete koji će vam pomoći da postanete programer!

1. Kreirajte vaš online portfolio

Kreiranje portfolija PRVI je zadatak onoga koji traži posao programera. Poslodavci prvo pregledaju web (osobne stranice, Github, LinkedIn…). Portfolio je odlična prilika za predstavljanje vaših vještina i osobnosti. Naglasak svake tvrtke pri traženju zaposlenika je na pronalaženju načina na koji se mogući zaposlenik može pridružiti njihovom timu te kako brzo može naučiti nove vještine.

2. Ispunite portfolio s projektima

Kada sredite vaš portfolio, vrijeme je za dodavanje projekata. Ne brinite ako još nemate vlastite projekte. Za početak, preporučujemo da napravite jednostavan samostalan projekt (napomena: možete dodati SmartNinja zadaću). Važno je da projekt pokazuje da razumijete programerski način razmišljanja te da možete napisati dobar kod.

3. Dodajte kod na Github

Već sama činjenica da možete koristiti Github je plus za Vas. Dodajte vaš najbolji kod na Github. Kada dodajete sadržaj, budite dosljedni. To će dokazati da redovno razvijate svoje vještine programiranja. Ne brinite ako su projekti samo zamišljeni; ono što je važno jest da je vaš kod čist i da su vaši projekti dobro organizirani. Dodajte README dokument projektima kako biste odmah pokazali da se možete priključiti timu i kodirati na projektima.

4. Priključite se open source projektu

Ako većina vaših programerskih projekata dolazi s tečajeva, zamišljenih projekata i samostalnog programiranja, preporučujemo da se priključite open source projektu i razvijete vještinu rada u timu.
Open source znači da je kod javno dostupan te da ga svatko može promijeniti ili nadopuniti. Sudjelovanje u open source projektima poboljšat će vaše vještine developinga, steći ćete iskustvo rada u timu i povezati se s drugim developerima. Na Explore GitHub možete pronaći zgodne projekte kojima se možete priključiti. Kada pronađete projekt koji vas zanima, nemojte se bojati učiniti prvi korak. Načini na koje možete pristupiti kao početnik su npr. pretraga i prijava bugova, pomoć s zakazivanjem zadataka, beta testiranje, poboljšanje dokumentacije…

5. Sudjelujte u Hackathonu

Jeste li čuli za Hackathon? Ovo je zabavna i uzbudljiva prilika kojom možete upoznati ljude sličnih interesa, riješiti zanimljive probleme, isprobati development i rad u timu te konačno možda i osvojiti nagradu. Sudjelovanje u Hackathonu svakako će dobro izgledati u životopisu, a ponekad možete dobiti i zanimljivu ponudu da radite na samome događaju – ili od organizatora ili od sudionika. Pratite mjesta (akceleratori) gdje se događaju super zanimljivi Hackathoni.

Nastavite sa čitanjem