Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

5 najvažnijih koraka za prvi programerski posao

Nedavno smo pisali o tome kako završen tečaj programiranja nije garancija da ćete dobiti posao kao programer. Broj čitanja tog članka, ali i broj upita kako dobiti prvi programerski posao koji su nam preplavili mejl nakon objave spomenutog članka, pokazali su nam kako se mnogi od vas suočavaju s istim problemom. Niste sigurni odakle i kako krenuti.

Budući da nismo Ninje bez razloga, bacili smo se na posao i sastavili popis najvažnijih koraka koje je potrebno napraviti kako bi se dobio taj, toliko željeni, prvi programerski posao.

Pa, krenimo na stvar.

1. Izradite svoj online portfelj

Ili portfolio, za one koji nisu ljubitelji hrvatskoga nazivlja.

U svakom slučaju, izrada portfelja, prvi je i najosnovniji korak za sve one koji žele raditi kao programeri. Uz istinitost dostavljenog životopisa, poslodavci uvijek najprije provjeravaju podatke kandidata na internetu. Osobne stranice, društvene mreže, Github, LinkedIn… a osobni portfelj odličan je način da predstavite svoje vještine i osobnost.

Kada traže nove zaposlenike, tvrtkama je važno vidjeti koliko se brzo potencijalni kandidat može uklopiti u njihov postejeći tim te koliko bi mu trebalo da nauči nove stvari.

2. Ispunite portfelj vlastitim projektima

Nakon što izradite svoj portfelj, vrijeme je da ga ispunite vlastitim projektima. Ne brinite ako još uvijek nemate vlastitih projekata za pokazati.

Za početak, preporučamo vam da krenete s jednostavnim konceptima. Dat ćemo vam i jedan hint: dodajte domaće zadaće koje ste izradili na SmartNinja školi programiranja.

Nije važno da ti projekti budu svemirska čuda ili trending aplikacije u storeovima. Ono što je važno da navedeni projekti pokazuju kako shvaćate koncepte programiranja, da razmišljate kao programer te da ste u stanju napisati čisti kod.

3. Dodajte svoj kod na Github

Ako niste sigurni što je Github, saznajte u našem blogu o najboljim zajednicama programera. Činjenica da samostalno koristite Github bit će plus za vas u očima svakog poslodavca. To će pokazati kako redovito razvijate i obnavljate svoje programerske vještine i znanja.

Nemojte očajavati ako su vaši projekti izmišljeni. Ono što je važno jest da vam je kod čist i da su vam projekti dobro i smisleno organizirani.

Uključite README dokumente u svoje projekte i tako dokažite kako ste u stanju odmah uskočiti u kolaborativni način rada na projektu.

4. Pridružite se open source projektu

Ako većinu vašeg portfelja čine projekti iz škole programiranja, izmišljeni ili samostalni projekti, preporučamo vam da se pridružite open source projektu i tako razvijate vještine timskog rada.

Open source projekt znači da je kod na kojem radite javno dostupan te da ga može modificirati i nadopunjavati bilo tko.

Sudjelovanje na takvom projektu unaprijedit će vaše programerske vještine, steći ćete iskustvo timskog rada i povezat ćete se s drugim programerima.

Na Explore GitHub možete pronaći mnoštvo takvih projekata. Kada pronađete projekt na kojem želite sudjelovati, ne bojte se učiniti prvi korak. Ovo su neki od načina kako možete biti izrazito korisni, čak i kao početnici: traženje i prijavljivanje bugova, pomoć pri planiranju zadataka, beta testiranje, unapređenje dokumentacije itd.

5. Sudjelujte na hackathonu

Znate li što je hackathon? To je vrlo zanimljivo, uzbudljivo i korisno događanje na kojem možete upoznati ljude sličnih interesa, rješavati zagonetne probleme, okušati se u programiranju i timskom radu te osvojiti razne nagrade.

Sudjelovanje na takvom događaju svakako izgleda odlično u životpisu, a ponekad vam se može i ukazati prilika da radite na samom događaju – bilo kao organizator, bilo kao član tima. U svakom slučaju preporučamo da pratite hackathon zajednicu i sudjelujete što više možete.

A ako još uvijek niste u mogućnosti zakoračiti niti jedan od ovih koraka jer ste zapeli na nultoj točki, odabiru škole programiranja, na pravom ste mjestu u idealno vrijeme.

Uskoro krećemo s tečajem programiranja za početnike koji će vam omogućiti da naučite temeljne programiranja uz jedan od najpopularnijih jezika za programiranje, Python.

Ne zvali se mi SmartNinje ako nakon tog tečaja i svih ovih koraka uskoro nećete raditi na svom provom programerskom poslu!

Nastavite sa čitanjem