Ljetni popust: 20% popusta na tečajeve!
ODABERI TEČAJ

Zašto bi svaki voditelj projekta trebao naučiti programirati

Ako radite u timu programera, trebali biste govoriti “njihovim jezikom”. Evo 5 razloga zašto bi svaki voditelj projekta trebao naučiti programirati. Ili barem razumjeti osnove programiranja.

Izbjegavanje dodjeljivanje zadataka pogrešnim ljudima

Svaki projekt započinje postavljanjem tima i podjelom uloga. Važno je razumjeti tko vam je potreban za obavljanje pojedinih zadataka.

Voditelji projekata koji nemaju znanje o onome što programeri rade donose mnoge pogrešne odluke zbog nedostatka razumijevanja o tome kako je izgrađena web i/ili mobilna aplikacija.

Uzmimo za primjer gradilište. Recimo da su za kopanje rupe u zemlji potrebna dva vozača kamiona i jedan kopač. Ako razumijete svoju industriju, možete izbjeći greške. Nemojte biti tip osobe koja zapošljava tri vozača kamiona ili tri kopača 🙂

Bolje predviđanje rokova projekta

Rokovi su najvažnije prekretnice za svakog voditelja projekta. No, rad s programerima može biti vrlo bolan ako ne razumijete koliko stvari mogu potrajati.

Postavljanje nerealnih rokova donosi lošu atmosferu vašem timu, pa čak i vašim klijentima. Kada shvatite kako kodirati i kako proces razvoja softvera funkcionira, znat ćete postaviti realne rokove. Stvari će se brže obaviti, a atmosfera u vašem timu bit će puno bolja.

Kraći sastanci s programerima

Voditelji projekata obično su u toku sa svime što se događa s projektom kroz organizaciju tjednih i dnevnih sastanaka. Ali morate shvatiti da svaki sastanak oduzima dragocjeno vrijeme razvoju softvera.

Nemojte nas krivo shvatiti. Sastanci su vrlo važni. No, još je važnije da su ti sastanci produktivni i da ne gubite vrijeme. Voditelj projekta koji ne govori “IT jezik” provesti će mnogo više vremena pokušavajući razumjeti teme i pitanja o kojima se razgovaralo tijekom sastanka.

Nemojte biti voditelj projekta kojima treba objašnjenje o svakoj sitnici.

Odabir pravog tehnološkog stacka

Trendovi u IT svijetu brzo se mijenjaju. Voditelj projekta, koji je obično veza između programera i klijenta mora razumjeti što je najbolje za klijenta. Čak i ako klijent to još ne zna.

Uvijek biste trebali slušati svoj IT tim pri ovakvoj odluci. Odabir pogrešnog tehnološkog stacka (poput jezika za kodiranje i okvira) može vas u konačnici skupo koštati.

Voditelj projekta koji se razumije u IT mnogo bolje donosi takve temeljne odluke i može ih jasno objasniti klijentima kada je to potrebno.

Manje izmjene napravite sami

Zamislite ovo: Vaš je projekt dovršen. Rok je ispoštovan. Vaš IT tim osjeća se izvrsno u pogledu posla koji je obavio, a vaš klijent je oduševljen gotovim proizvodom. Sve je odlično.

Mjesec dana kasnije klijent vam šalje mail o manjoj promjeni na web stranici. Pomislite: “Dovraga!” – vaš je tim već prešao na sljedeći projekt i trenutno su jako zaposleni.

Što napraviti? Zamislite da posjedujete vještinu da sami napravite ovu manju promjenu. Brzo rješavanje problema s klijentom i njihovo nepromijenjeno zadovoljstvo. Također, linija vlastitog koda sada je dio tog projekta. Koji osjećaj! 🙂

U SmartNinji smatramo kako bi svaki voditelj projekta, koji radi s programerima, trebao naučiti barem neke osnove programiranja. Da bismo to postigli, nudimo odličan kratki tečaj pod nazivom Programiranje za početnike – Python koji je izvrstan način za početak. Proučite tečaj i prijavite se već danas! 😉

Nastavite sa čitanjem

 • Programerski poslovi: rujan 2023

  Mjesec rujan donosi nove poslove u programiranju. Dostupno je dosta različitih razina i vrsta zapošljavanja, stoga ste pozvani da pročitate i, naravno, prijavite se za radno mjesto. Ali što znate,…
 • Učenje programiranja: kod kuće ili na fakultetu?

  Posljednjih su se godina programiranje i web development pozicionirali kao jedne od najpoželjnijih vještina na tržištu rada. Uzevši u obzir povećanje potražnje za programerima, postavlja se pitanje je li bolje…
 • Što je to full-stack developer?

  Što je to full-stack developer? Kratki odgovor: Kad kažemo full-stack (web) developer ili programer, mislimo na osobu koja radi sve aspekte web razvoja: Full-stack programer je poput one-man-banda, što je…
 • Intervju s instruktorom: U zadnjih godinu i pol, posla ima u izobilju!

  Uzeli smo si malo vremena da porazgovaramo s našim dugogodišnjim suradnikom i instruktorom te da mu postavimo nekoliko zanimljivih pitanja. Provjerite naš intervju s instruktorom! Pitanja koja smo postavljali upravo…