Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
BESPLATNI TEČAJ: HTML I CSS
Prijavi se

“2023 Year Wrapped”: Programeri i Developeri edition

Svi ste sigurno čuli ili dobili Spotify Year Wrapped koji prikuplja podatke iz aplikacije kako bi napravio personaliziranu godinu za svakog “slušatelja” – što ste slušali, koji su najaktuelniji izvođači, koliko ste sati slušali glazbu i tako dalje. Odlučili smo da programeri zaslužuju nešto slično. Prikupili smo ideje koristeći situacije koje su nam poznate i najnovije objave na Redditu.

*Unaprijed kažemo da smo zbog besmislenih prijevoda tekst ostavili na engleskom jeziku. Pa pošto svi koji se bave programiranjem većinu vremena rade na engleskom, zar ne?

**Odgovori i podaci su potpuno izmišljeni.

Vrijeme ispred ekrana – čestitamo, vi ste u prvih 1% populacije

programeri_screentime

Slažemo li se da će vaše vrijeme pred ekranom 2023. biti duže od prosjeka? Ako ne za neke ozbiljne igrice, onda svakako za duge sate traženja odgovora na Googleu.

Najčešće aktivnosti programera uopće nisu programiranje

activities_programeri

Zanimaju li vas najčešće aktivnosti programera? Mnogi bi se programeri složili da pisanje koda nije ni među prvih 5 na popisu. Nažalost, ili na sreću!

Ipak, najčešća aktivnost je svakako ispravljanje bugova (obično za kolege) i traženje pitanja na koja Google još uvijek ne zna odgovoriti. Slijedi aktivnost prigovaranja kolegama, obitelji i prijateljima te sati i sati dijeljenja ekrana s mentorom kako biste zajedno shvatili gdje ste zabrljali. Međutim, pogrešna procjena broja sati koje provodite na projektu definitivno je među prvih 5 aktivnosti – jer niti jedan projekt koji izgleda jednostavan na kraju nije tako jednostavan!

Čestitamo, ispravljanje bug-ova vas je odvelo točno…

bugs_programeri

Previše sati. Pre više!

Sretno u pronalaženju izgubljenog semicolona

stress_programeri

Znate li koliko puta postoji situacija u kojoj ne možete pronaći grešku u svom kodu – ali kod ipak izgleda savršeno! Sati i sati traženja i razmišljanja gdje ste nešto zabrljali u arhitekturi. Je li kriv server? Jesmo li krivo postavili zadatak? Nemamo dovoljno informacija? Postoji 99% šanse da je kriv samo jedan mali semicolon.

Rekli smo već da je Python bolji za početnike jer nema onih dosadnih semicolona!

Male pobjede velikih programera

wins_programeri

To su pobjede koje upravo izgledaju kao pobjede, ali se na kraju pokažu potpuno pogrešnim. Većinu vremena to primjećujemo kada popravljamo bug, jer kada implementiramo kod shvaćamo da smo izbacivanjem nekoliko bugova dodali hrpu novih. Cikličko otklanjanje pogrešaka svakako je normalna pojava u bilo kojoj programerskoj profesiji. Postoje trenuci kada vam lampa zasja iznad glave i motivira vas da odlučite “skratiti radni proces”. Na kraju shvatite da je 95875 minuta skraćivanja vašeg radnog procesa zapravo skratilo vaš radni proces… Za manje od 900 minuta rada.

Slijede Youtube odgovori Indijaca (koji, zapravo – nije što ne snimaju!) gdje vam na kraju ništa nije jasno. Zatim možete pronaći odgovore nakon pregleda Youtube videa na nasumično odabranoj web stranici, koja je u osnovi blog.

Pitanje na StackOverFlowu jednako je dugotrajno. Ponosno objavite pitanje na koje tjednima nema odgovora. Provjeravate gdje ste pogrešili … Nigdje, u biti samo ste postavili pitanje na koje nitko nema odgovor.

Programiranje je zabavno!

U duhu “Spotify wrapped”, počastili smo se nekim ironičnim i ikoničnim situacijama svakog programera. Život programera je sve osim dosadnog! Svaki dan vas čekaju novi izazovi kojima se svatko nosi na drugačiji način – StackOverFlow, Youtube videi, iskusni kolege ili jednostavno višesatno buljenje u ekran.

Nadamo se da smo vas malo nasmijali, a otvoreni smo i za sve dobre ideje vezane uz “Year Wrapped”. Pišite nam svoje ideje na info@smartninja.hr!

Izvor: Spotify Wrapped for Developers Has No Chill


Zanimaju vas svijet programiranja, upravljanje podacima i dizajn web stranice? Pogledajte Smartninja tečajeve programiranja i pridružite nam se na sljedećem! SmartNinja škola programiranja otvorila je svoja vrata 2015. godine. Našim tečajevima programiranja već se pridružilo više od 7000 polaznika i 1000 tvrtki u Europi.

Naši najnoviji tečajevi:

Nastavite sa čitanjem